U ranim jutarnjim satima
47

Francuska: Automobil udario farmere tokom protesta, žena poginula, dvoje teško povrijeđenih

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U incidentu koji se rano jutros dogodio južno od Toulousea u Francuskoj smrtno je stradala jedna žena, dok su njen muž i maloljetna kćerka teško povrijeđeni.

Riječ je o osobama koje su se nalazile na protestu farmera, a koji su blokirali put južno od Toulousea, baš kao što ti čine ostali farmeri na jugozapadu Francuske, jednoj od najvažnijih francuskih poljoprivrednih regija.

Prve informacije govore da vozač automobila nije namjerno udario u blokadu na cesti, dok je ministar poljoprivrede, Marc Fesneau, rekao da je riječ o "tragediji za sve".

Nesreća se dogodila u vrijeme kada farmeri širom Francuske šire svoje blokade puteva nakon što su se sastali s premijerom Gabrielom Attalom i razgovarali o žalbama na nove ekološke propise te rast cijene energije.

Vlasti su saopćile da je automobil udario "bale sijena te pokosio troje ljudi", dok se kretao glavnom N20 nacionalnom rutom kod Pamiersa 70 kilometara južno od Toulousea. Nesreća se dogodila u 5:45 sati, dok je još uvijek bio mrak.

Alexandra Sonac, koja je uzgajala stoku u obližnjem selu Saint-Felix-de-Tournegat, smrtno je stradala, dok su njen suprug i 14-godišnja kćerka teško povrijeđeni i nalaze se u bolnici na odjelu za intenzivnu njegu.

Tri osobe, koje su bile u automobilu, lišene su slobode, a vlasti su pokrenule istragu.

Farmeri su se odlučili na proteste jer imaju najmanje prihode od svih u ovoj profesiji. Među parolama je i ona koja kaže "umiremo da bismo vas nahranili".

Više od 400 traktora je blokiralo centar Toulousea, grada u kojem živi oko 800.000 ljudi, a u proteklim danima su blokirani i neki ključni autoputevi na jugozapadu Francuske. Farmeri čak spavaju na autoputevima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova je u ponedjeljak izjavio da neće narediti policiji da probije blokade.