Svijet
0

Francuska: Ankete najavljuju pobjedu ljevice na parlamentarnim izborima

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francuska ljevica će svrgnuti s vlasti konzervativnu stranku UMP odlazećeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja na parlamentarnim izborima idućeg mjeseca nakon što je Francois Holland pobjedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazali su rezultati anketa objavljeni u petak.

Hollandeovi Socijalisti i ostale ljevičarske stranke mogli bi zajedno osvojiti između 45 i 46 posto glasova na izborima koji će se održati 10. juna, dok bi UMP mogao osvojiti otprilike trećinu glasova, prenosi Reuters.

Ljevica pokušava da iskoristi prednost koju je dobila nakon što su glasači u nedjelju ukazali povjerenje Hollandeu.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja CSA saopćila je kako su njene ankete pokazale da će Socijalisti osvojiti 32 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, dok će njihovi saveznici iz stranke Zelenih osvojiti četiri posto a Front ljevice 10,5 posto.

Anketa druge agencije, BVS, pokazala je da bi Socijalisti mogli osvojiti 30 posto, Zeleni 4,5 posto, a Front ljevice 10,5 posto glasova. CSA je saopćila da će UMP osvojiti 33 posto, a BVS 32,5 posto glasova.

Sarkozyjev poraz oslabio je UMP uoči parlamentarnih izbora, a Nacionalni front krajnje desnice nastoji pridobiti glasače nakon dobrog rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora održanom u aprilu.

UMP odbacuje svaku koaliciju s Nacionalnim frontom, čak i pored toga što su ankete pokazale da većina njegovih pristalica odobrava takav sporazum.

Anketa CSA je pokazala da bi Nacionalni front mogao osvojiti 12 posto glasova na parlamentarnim izborima, dok prema anketi BVA, ta stranka može osvojiti 16 posto.

Ukoliko kandidati stranaka osvoje više od 12,5 posto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, oni će ići u drugi krug 17. juna.

Anketa CSA je zasnovana na intervjuima s 1.000 osoba, BVS je imala 1.600 ispitanika, a obje ankete su obavljene za razne francuske medije.