{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska: 10.000 vojnika i dalje na ulicama zbog terorističke prijetnje

F
FENA
11.3.2015. u 18:32
0
13
Francuska: 10.000 vojnika i dalje na ulicama zbog terorističke prijetnje
0
Francuska: 10.000 vojnika i dalje na ulicama zbog terorističke prijetnje
Francuski predsjednik Francois Hollande odlučio je da zadrži 10.000 vojnika raspoređenih na nacionalnom teritoriju nakon napada u Parizu u januaru jer je još prisutna teroristička prijetnja, saopćilo je u srijedu predsjedništvo.
"Kako je prijetnja od terorističkih napada na našu zemlju i dalje prisutna, šef države je odlučio da zadrži 10.000 mobiliziraih vojnika na nacionalnom teritoriju kao podršku sigurnosnim snagama ministarstva unutarnjih poslova", saopćila je predsjednička palača nakon sjednice Odbrambenog vijeća.

Ovaj broj vojnika "bit će zadržan najmanje do početka ljeta kada će se ponovo procjenjivati potrebe", precizirao je ministar odbrane Jean-Yves Le Drian na konferenciji za štampu.

U saopćenju se precizira da je 7.000 vojnika "raspoređeno radi nadziranja i zaštite mjesta s konfesionalnim karakterom koja su pod posebnom prijetnjom", dva mjeseca poslije terorističkih napada početkom januara u kojim je u Parizu i pariskoj regiji ubijeno 17 osoba.

Prema naredbi predsjednika Hollandea, 10.000 vojnika raspoređeno je polovinom januara radi osiguranja "osjetljivih mjesta", saopćilo je ministarstvo odbrane.

U Parizu, kao i u provinciji, vojnici patroliraju na željezničkim stanicama, na stanicama metroa, ispred zgrada medija, škola i židovskih kultnih mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: