Svijet
0

Francescu Schettinu ugrožena sigurnost na saslušanju

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kapetan putničkog broda Costa Concordia, koji se nasukao blizu italijanske obale, mogao bi da bude ugrožen na predsudskom saslušanju koje je zakazano za sutra, saopštio je danas njegov advokat.

Tužilaštvo je optužilo kapetana Francesca Schettina da je izazvao nesreću time što je 13. januara brod previše približio ostrvu Giglio. Concordia je udarila u stijene i prevrnula se na stranu, a u nesreći je poginulo 25 ljudi. Do danas je nepoznata sudbina još sedam osoba, za kojima ronioci još tragaju u polupotopljenoj olupini.

Kapetan je, u međuvremenu, bio izložen osudama i poruzi iz čitavog svijeta. 

Sshettino će biti saslušan u gradu Gorseto, u regionu Toskane, a sudije će ga detaljno ispitivati o nesreći putničkog broda težine 114.500 tona.

Advokat Bruno Leporati rekao je Reutersu da je kapetan "čovjek koji ima osjećanja i koji trpi bol zbog svega što se desilo". "On osjeća bol zbog žrtava i preneražen je zbog svega što se dešava", rekao je advokat Leporati.

Schettino, koji je proveo tri decenije na moru, nalazi se u kućnom pritvoru u svom domu u Meta di Sorentu, nedaleko od Napoli.

Leporati je ocijenio da bi njegov klijent bio nepotrebno izložen riziku dolaskom na saslušanje 850 kilometara od svog doma "u atmosferi koja je stvorena oko njega".
Schettino je optužen za višestruko ubistvo i napuštanje broda prije evakuacije više od 4.200 putnika i članova posade.