Svijet
0

FP: Pet izbora u 2008. godini koje treba pratiti

Sarajevo-x.com
Izborna manija uveliko je zahvatila SAD, ali i u drugim dijelovima svijeta birači će svojim glasovima odrediti novi pravac razvoja svojoj državi. Redakcija magazina Foreign Policy odabrala je pet izbora koji nas očekuju u 2008. godini, a koji će imati krucijalan značaj za državu u kojoj se održavaju i svijet uopće.

Tajvan

Vladajuća Demokratsko-progresivna partija i njen predsjednički kandidat, bivši premijer Frank Hsieh glavni je konkurent bivšem gradonačelniku Taipea MA Ying-jeou koji zagovara prisnije odnose sa Kinom. Izbori su bitni jer je stabilnost Tajvana upitna zbog naklonosti komunističke partije da se prikloni Kini. Parlamentarni izbori na Tajvanu održat će se 12. januara, a predsjednički 22. marta.

Pakistan

Parlamentarni izbori u Pakistanu zakazani su za 18. februar. Četiri vodeće stranke u Pakistanu borit će se za moć u ovoj državi. Izbori su bitni iz više aspekata, a nakon ubistva bivše premijerke Benazir Bhutto, predsjednik Pervez Musharraf, zbog prolongiranja datuma izbora, dobio je više vremena da pridobije što više glasača.

Rusija

Predsjednički izbori u Rusiji održat će se 2. marta. Iako je već izvjesno da će mjesto ruskog predsjednika zauzeti Dimitri Medvedev, a mjesto premijera države Vladimir Putin, politički analitičari se pitaju šta bi se u Rusiji moglo dogoditi ukoliko se ispostavi da Medvedev odjednom želi razmišljati svojom glavom, a ne postupati po Putinovim naređenjima.

Zimbabve

Robert Mugabe koji je na vlasti od 1980. godine suočit će se sa Zanu-PF koji predvodi Pokret za demokratske promjene na izborima za predsjednika 9. i 10 marta. Zanu-PF najavio je proteste ukoliko Mugabe ponovo postane predsjenik jer ga smatra odgovornim za loše socijalno i ekonomsko stanje u državi.

Iran

Širom Irana, 14. marta 2008. godine na parlamentarnim izborima birat će se 290 poslanika. U iranskom parlamentu trenutno dominiraju konzervativci, među kojima i partija Abadgaran (Graditelji razvoja), koja podržava predsjednika Mahmuda Ahmadinežada. S druge strane, opozicija je formirala veliku koaliciju, koju čine reformističke i umjerene struje predvođene dvojicom bivših predsjednika - Muhamedom Hatamijem i Akbarom Hašemi-Rafsandžanijem - suprotstavljenu Ahmadinežadu. Pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima ne bi predstavljala samo povratak reformista na vlast, već bi pripremila teren za smjenu Ahmadinežada na predsjedničkim izborima 2009. godine.