{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fotografije Grace Kelly u Muzeju namještaja Hofmobiliendepot

S
22.2.2008. u 11:28
0
0
Fotografije Grace Kelly u Muzeju namještaja Hofmobiliendepot
0
Fotografije Grace Kelly u Muzeju namještaja Hofmobiliendepot
Bečki Muzej namještaja Hofmobiliendepot prošle sedmice premijerno je otvorio izložbu 120 impresivnih fotografija o životu i karijeri Grace Kelly. Fotografije su sakupljene ekskluzivno za ovu priliku, a potiču od značajnih fotografa poput Miltona Greena i Phillipea Halsmana.
U septembru prošle godine obilježena je 25. godišnjica Graceine smrti. Prošla je, dakle, jedna četvrtina stoljeća otkako je nedodirljiva ljepotica smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći, a ona sama postala mit.

Životna priča Grace Kelly čita se poput bajke. Princeza filma odriče se svoje karijere kako bi se udala za kneza. Nijedan holivudski autor nije mogao izmisliti ljepšu priču.

Od njenog velikog uspjeha 1952. godine sa western filmom "High Noon“ pa do zadnjeg filmskog ostvarenja, društvene komedije "High Society“, protekle su samo četiri godine. Dobitnica je Oskara 1955. godine za svoju ulogu u "Country Girl“. Prethodno je bila dva puta nominirana za ovu filmsku nagradu.

Također je imala uloge u tri najbolja filma Alfreda Hitchcocka, što je jedna od najsretnijih slučajnosti u historiji Hollywooda. Hitchcock je bio fasciniran Grace Kelly, a glumici su se divili zbog njene ljepote i elegancije što ju je učinilo istinskom stilskom ikonom 50-ih godina. Epitetima puput "Vulkan sa ledenim pogledom“ ili "Ledena vila“ pokušavao se podariti izražaj njenom ambivalentnom izrazu lica. Njen jednostavni ali i rafinirani stil je i u komentarima današnjice opisan kao "prirodni glamur“.

Glumica je poznata i po svojim mnogobrojnim aferama, međutim njena strogo katolička porodica uvijek imala je određene zamjerke na njen izbor životnih partnera pa je poslušna kćerka uvijek prekidala te ne tako uvijek prikladne veze.

Kada je 1955. godine organizovan Festival filma u Kanu, časopis "Paris Match“ je ponudio Grace da posjeti kneza Rainiera od Monaka kako bi se zajedno slikali što je donijelo veliki publicitet ne samo ovoj filmskoj divi nego i za cijeloj kneževini. Tada nije ni znala da će ovaj njen boravak promijeniti cijeli njen život.

Rainier je bio osoba koju bi čak i stroga porodica Kelly mogla prihvatiti: Bio je katolik, tradicionalista, a uz to sve - i knez. Za samu Grace Kelly je odobrenje njenog oca bio odlučujući uvjet za vjenčanje sa Rainierom.

Naviknuta na uspjeh i finansijsku neovisnost mlada emancipovana glumica se nakon sklapanja braka uskoro osjećala kao u zlatnom kavezu. Nametnuto odricanje od vlastite filmske karijere razvilo se u životni konflikt koji ju je skoro doveo do sloma. Iako je u par navrata pokusala da se vrati svom starom nacinu zivota i ozivi svoju filmsku karijeru, Grace nije uspjela u tome, pa se naposljetku ipak prilagodila svojoj restriktivnoj okolini, a svojom elegencijom i ljepotom maloj knezevini je podarila sjaj, te se Monako, tek zahvaljujuci njoj, razvio u dzet set magnet sa stilom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: