Independent
0

Fotograf i filmadžija "taštine" Downing Streeta

FENA
David Cameron (Foto: Reuters)
David Cameron (Foto: Reuters)
Britanski premijer David Cameron mogao bi biti izložen prilično neugodnom propitivanju jer je u trenutku kada se britanski javni sektor suočava s masovnim gašenjem radnih mjesta uposlio dvoje novih i "za taštinu zaduženih" članova svoga tima, najavljuje u četvrtak The Independent.

Jedna od prinova je fotograf kojega su prošle godine da bi slikao Camerona kao lidera stranke, angažirali konzervativci. Spomenuti fotograf sada prelazi u premijerov kabinet za plaću od skoro 40.000 eura godišnje.

Za slične pare će, također kao državna službenica, raditi i žena koja je vodila računa o premijerovom ličnom videoblogu, odnosno internetskom dnevniku. Ona postaje službeni vladin filmadžija.

Nijedno od ova dva radna mjesta, primjećuje Independent, nije javno oglašeno jer se radi o kratkoročnim ugovorima o zapošljavanju.

List navodi i da je zapošljavanje spomenutog dvojca objavljeno nekoliko dana nakon što je ministar finansija najavio mjere štednje koje će radnog mjesta koštati skoro pola miliona državnih službenika.

U vladi opet tvrde, a Independent prenosi, da je ovo jeftinija varijanata koja će poreznim obveznicima uštedjeti pare jer više neće biti potrebno angažiranje skupih fotografa i filmskih ekipa sa strane.

I dok opozicijski laburisti prozivaju vladu zbog ovih i ovakvih postavljenja, konzervativci podsjećaju da je Gordon Brown kao premijer angažirao bivšeg TV-producenta koji je predsjedniku vlade trebao pomoći da bolje izgleda na fotografijama i filmu, prenosi Independent.