Svijet
0

Fotogalerija Gaja Bordana u Beču

Sarajevo-x.com
U saradnji sa modnim časopisom "Vogue“, bečka umjetnička galerija KunstHausWien publici od 28. februara do 22. juna 2008. godine predstavlja fotogaleriju jednog od najznačajnijih umjetnika vizuelnih umjetnosti historije – Francuza Gaja Bordana. On je na jedinstven način, okom slikara, kreirao fascinante prizore, krećući se po uskoj granici između absurdnosti i profinjenosti.

Izložba pod nazivom "A Message for You“ sa 300 radova predstavlja uvod i pruža pregled značajnih komponenti Bordanovog opusa, koje ga jos jednom potvrđuju kao vizionera vizulne umjentonsti.

Izložba obuhvata fotografije iz 50-ih godina prošlog stoljeća, zatim polaroid-fotografije i filmove iz ranih 70-ih godina te razne skice i tekstove Bordana. Fotografije iz 70-ih i 80-ih godina, izložene u prostorijama galerija KunstHausWien, su odraz vrhunskog kvaliteta, koji ne podliježe prolaznosti vremena niti smjenama raznih trendova. Izložba otkriva širok spektar Bordanovog umjetničkog rada, koji i dan danas inspiriše svjetske zvijezde i umjetnike.

Naime, tako je Madona je 2004. godine za svoj videospot "Hollywood“ nasljednicima Gaj Bordana zbog plagijata morala platiti novčanu odštetu.

Stoga ne čudi, što danas brojni muzeji od internacionalnog značaja, uvijek u svom kalendaru pronađu mjesta za radove ovog vrsnog umjetnika.