Svijet
0

Formiranje saveza između Šiita i Sunita za jedinstvo Iraka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iračke političke stranke šiita i sunita, s jakim zastupanjem u parlamentu, objavile su u nedjelju zajedničku platformu kojom se traži jedinstvo zemlje i centralizirana kontrola nafte.

Ove stranke, ako odluče da formiraju parlamentarni blok, bit će dominirajuća snaga s više od 100 poslanika, pa bi premijer Nuri al-Maliki, sa svojom većinom, mogao računati na ovaj novi savez.

Među patpisnicima platforme nalaze se poslanici radikalnog šiitskog vođe Moqtada Sadra, laička stranka Iračka nacionalna lista bivšeg premijera Iyada Allauija i Nacionalni front za dijalog na čelu sa sunitom Salahom al-Mutlakom.

U zajedničkom saopćenju, potpisnici se obavezuju da će braniti "nacionalne interese, podržavati jedinstvo Iraka i izbjegavati sektaške i etničke podjele". Oni kritikuju "savezništva utemeljena na podjeli i monopolizianju vlasti".

Oni tvrde da žele raspodjelu prirodnih bogatstava na ravnopravnoj osnovi i traže suverenitet i nezavisnost zemlje.

"Nafta, plin i prirodni resursi su bogatstva od velikog značaja za Irak i ona moraju biti pod kontrolom centralne vlade te s njima treba upravljati uz suradnji s regionima".