Nazvali je "Arthur"
13

Formirala se prva tropska oluja ove godine koja je dobila ime, upozorenje na istoku SAD-a

Dž. P.
Foto: CNN Weather
Foto: CNN Weather
Dvije sedmice prije službenog početka sezone s uraganima u Atlantiku, tropska oluja Arthur postala je prva oluja ove godine koja je dobila ime.

Struje će u kratkom roku postati glavna briga za područje sjeveroistočne Floride kroz obalu Sjeverne Karoline, piše CNN.

"U blizini obale Sjeverne Karoline trebao bi se pomno pratiti napredak ovog sistema, jer bi u ponedjeljak mogao stvoriti vjetar i obilne kiše", kaže Nacionalni centar za uragane.

Trenutno su na snazi upozorenja o tropskim olujama od Surf Cityja do Ducka - Sjeverna Karolina.

Prati se i frontalni sistem koji se vuče od Velikih jezera do Zaljevske obale, što dovodi do poplava i jake oluje u tim područjima, jer kako ovaj sistem ide prema istoku, tako će "doći u interakciju" s tropskom olujom Arthur.

"Ovisno o brzini kretanja ovog frontalnog sistema prema istoku, oluju bi mogao 'pomaknuti' dalje od SAD-a. Međutim, na sjeveru postoji i sistem visokog pritiska koji bi mogao utjecati na upravljanje Arthura, možda ga odvesti dalje u unutrašnjost zemlje" objašnjava Haley Brink, meteorologinja CNN-a.

Trenutno se oluja nalazi u nepovoljnim temperaturama vode za bilo kakvo pojačanje. Međutim, dok se kreće kroz relativno tople vode Zaljevskog toka, pružit će se prilika da se oluja pojača. Temperature mora i dalje ostaju iznad prosjeka preko Atlantika - osim hladnijeg sjevernog Atlantika.

Područja Tihog oceana također su imala zanimljiv početak svoje tropske sezone. Tako se 25. aprila tropska depresija One-E formirala južno od meksičke regije Baja California, obilježivši prvu tropsku depresiju zabilježenu u aprilu za istočni Tihi ocean. To je u suprotnosti s zapadnim Pacifikom, koji je upravo imao osmi najnoviji početak tropske sezone od 1950. godine.