Turci negiraju
185

Foreign Policy: Turska poslala 1.500 sirijskih boraca u Azerbejdžan

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je poslala 1.500 sirijskih boraca u Azerbejdžan da se bore u Nagorno-Karabahu, objavio je Foreign Policy.

Nakon što su se prethodno borili u Siriji i zaštitili turske interese u Libiji, borci Sirijske nacionalne vojske (SNA) sastavljene od oružanih grupa koje podržavaju opoziciju, vratili su se u Siriju kako bi se spremali za prelazak u Azerbejdžan.

Objavio je to Foreign Policy pozivajući se na izvor iz Sirijske nacionalne vojske.

Turska je svoju čvrstu potporu dala Azerbejdžanu, saopćivši da je potrebno osujetiti armenske snage iz regije. Međutim, i Turska i Azerbejdžan negirali su navode Francuske, Rusije i Irana da Ankara šalje sirijske plaćenike u Azerbejdžan.

Turski zvaničnici su također saopćili, ponudivši i dokaze, da militanti Kurdistanske radničke stranke (PKK) pomažu Armeniji.

Foreign Policy je izvijestio da su prvi borci SNA prebačeni krajem septembra u južnu Tursku, prije nego što su 25. septembra završili u Azerbejdžanu. Zapovjednici SNA stigli su ranije kako bi istražili regiju i koordinirali raspodjelu trupa.

"Borcima se nudi mjesečni iznos od 11.650 turskih lira (1.500 američkih dolara). Ipak, mogi žale zato što su se prijavili, posebno nakon informacija da je navodno 55 sirijskih plaćenika ubijeno u više različitih borbi."

Foreign Policy navodi da je borcima rečeno da će uglavnom popunjavati punktove duž granice, ali su umjesto toga, uz malu podršku azerbejdžanskih snaga, ugurani u direktne sukobe s armenskim separatistima.

"Ne postoji sinergija niti komunikacija između nas i azerbejdžanskih boraca", rekao je jedan borac koji se nalazi u azerbejdžanskoj četvrti Barda za Foreign Policy.

Svi sirijski borci su, prema izvoru magazina Foreign Policy, nezadovoljni situacijom u Azerbajdžanu i psihološka situacija je loša nakon što su mnogi od njih poginuli u borbama.