Milijarder nepoželjan
89

Fondacija za otvoreno društvo Georgea Sorosa u Turskoj prestaje s radom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fondacija za otvoreno društvo, čiji je inače vlasnik multimilijarder George Soros, u Turskoj će prestati s djelovanjem, a kao glavni razlog njihovog povlačenja iz Turske navode se različite optužbe i špekulacije koje su vezane za njihov rad, prenosi RT.

Organizacija je objavila vijest u ponedjeljak, nekoliko dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan optužio Georgea Sorosa da podstiče proteste koji vode prema podjeli zemlje.

Erdogan je optužio Sorosa da kontrolira turskog biznismena Osmana Kavala, koji je još ranije optužen za finansiranje i organiziranje antivladinih demonstracija 2013. godine, a povezivan je i s neuspjelim pokušajima vojnog puča 2016. godine. Kavala je član savjetodavnog odbora Fondacije za otvoreno društvo.

Važno je istaći kako je preko deset ljudi povezanih s Kavalom prošle sedmice uhapšeno, čime turski predsjednik nastavlja obračun s osumnjičenim za učešće u puču prije dvije godine.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, portparol Fondacije za otvoreno društvo odbacio je tvrdnje Erdogana. Organizacija je nastojanja turskog predsjednika opisala kao očigledne pokušaje da demonstracije iz 2013. godine poveže sa Sorosem iako oni, kako navode, nemaju veze s njima.

Također, mađarski predsjednik Viktor Orban je ranije ove godine optužio Georgea Sorosa za miješanje u unutardržavne poslove.