Svijet
0

Fond za sprečavanje izručenja "kapetana Dragana"

FENA
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Srpska zajednica u Australiji prikuplja sredstva za borbu pred sudom kako bi spriječila da Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, bude izručen Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja za istinu, pravdu i demokratiju George Bubalo rekao je u ponedjeljak Reutersu da je Udruženje namijenilo fond od milion australijskih dolara (833.000 američkih dolara) za odbranu Vasiljkovića pred sudom.

"Platit ćemo. Nije važno koliko će koštati ni koliko će trajati, nije važno ni ako bude koštalo milion dolara", rekao je Bubalo. Udruženje je, dodao je, dosad prikupilo 500.000 dolara.

Bubalo je podsjetio da Vasiljković, državljanin Australije i Srbije, nije nikada optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Australske vlasti uhapsile su Vasiljkovića (52) u januaru 2006. godine nakon što je Hrvatska, koja mu želi suditi za ratne zločine, uputila Canberri zahtjev za njegovo izručenje.

Sud u Sydneyu ocijenio je prošle sedmice da je zahtjev Hrvatske opravdan.

Vasiljković ima rok od 15 dana da uloži žalbu australskom federalnom sudu, a u slučaju da žalba bude odbijena, ostaje mu mogućnost da se obrati Vrhovnom sudu.

U slučaju da bude odbijen i pred najvišom sudskom instancom, konačnu odluku o njegovoj ekstradiciji donijet će autralski ministar pravde David Johnston .

Hrvatska tereti Vasiljkovića za mučenja i ubistva hrvatskih vojnika i civila, kao i jednog stranog novinara, u vrijeme dok je bio zapovjednik jedne srpske paravojne jedinice tokom rata 1991.-1995.