Svijet
0

Florida se priprema da dočeka tropsku oluju Fay

FENA
Foto: AFP/NOAA
Foto: AFP/NOAA
Key West je u ponedjeljak osvanuo sa skoro praznim ulicama i blagom kišom uoči približavanja tropske oluje Fay, dok su komunalni radnici čistili pločnike od štandova s novinama koji bi mogli postati poput projektila u snažnim vjetrovima.

Od svih turista je zatraženo da se evakuiraju, ali mnogi barovi i restorani su ostali otvoreni iako je posjećenost manja od uobičajene za ovo doba godine, javio je AP.

Izgleda da mnogi nisu zabrinuti nadolazećom olujom, za koju se ne očekuje da će izazvati razaranja poput ranijih.

"To je, međutim, dobra prilika za vježbu kao da je riječ o velikoj oluji", izjavio je administrator oblasti Monroe, Roman Gastesi, u nedjelju navečer.

Saobraćajnice Key West i Lower Keys ostale su osvijetljene u nedjelju navečer i u ponedjeljak ujutro, ali netaknute.

Upozorenje od uragana na snazi je u većem dijelu Key Westa i duž zapadne obale Floride do Tarpon Springsa.

U ponedjeljak ujutro, upozorenje od tropske oluje objavljeno je za istočnu obalu Floride s otočića Jupiter i duž zapadne obale od Bonite Beach prema jugu, uključujući i jezero Okeechobee.

Upozorenje od tropske oluje ostalo je na snazi za Florida Keys od Ocean Reefa do Key Westa.

Vlasti su saopćile da je saobraćaj bio gušći u Uper Keysu, gdje se oko 180 km dugački autoput u dvije trake koji se proteže kroz lanac otoka sastaje s kopnom. Saobraćajna policija Floride poslala je dodatne snage da pomognu u reguliranju saobraćaja.

Fay bi mogla zahvatiti dijelovi Keysa i južne Floride u ponedjeljak navečer ili u utorak rano ujutro kao snažna tropska olkuja ili minimalni uragan. Pored štete od vjetrova, većina otoka leži na nivou mora i mogla bi se suočiti s poplavama od plimnog vala Faya.

Očekuje se da Fay, šesta imenovana oluja atlantske sezone oluja u 2008., dostigne snagu uragana nakon što pređe Kubu i počne se primicati Keysu.

Fay je već odnio najmanje pet ljudskih života nakon što je pogodio Haiti i Dominikansku Republiku tokom vikenda s obilnim kišama i poplavama.