Holandska štampa
0

Florence Hartmann "žrtveni jarac" Tribunala

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Holandska štampa danas ocjenjuje da je bivši portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann, koja je proglašena krivom za nepoštovanje suda, time zapravo postala "žrtveni jarac" Tribunala.

"Mnogi drugi ljudi su napisali knjige i članke o Tribunalu i ništa im se nije desilo. Na primer, bivša šefica Hartmannove, Carla del Ponte. Ona je prošle godine, kada je objavila svoju knjigu o godinama koje je provela u Tribunalu, dobila ’preko usta’ od švicarske vlade, ali ne i od samog Tribunala", piše holandski list "Parol".

List dodaje da će se Hartmannova žaliti na presudu, jer smatra da su njome ugrožena ljudska prava i sloboda izražavanja, te da ostaje da se vidi da li će žalbeno vijeće "imati hrabrosti da prizna greške iz prošlosti i preuzme odgovornost za to". 

Posebno imenovano vijeće Tribunala proglasilo je juče Hartmannovu krivom za "svjesno i hotimično ometanje sprovođenja pravde Međunarodnog suda" i izreklo joj kaznu od sedam hiljada eura. 

Vijeće je obrazložilo da je Florence Hartmann u svojoj knjizi "Mir i kazna" izričito pomenula "povjerljivu prirodu odluka" žalbenog vijeća sa suđenja Slobodanu Miloševiću, te da je, obzirom da je šest godina bila portparol glavnog tužioca "vrlo dobro znala šta se podrazumijeva pod povjerljivom sudskom odlukom". 

Vijeće smatra da takvim postupcima "mogu da se odvrate suverne države od dostavljanja povjerljivog materijala sudu, a povjerenje javnosti je od ključnog značaja za uspjeh u radu suda".