ICTY
0

Florence Hartmann traži smjenu tužitelja

FENA
Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Haškog suda (ICTY) Carle del Ponte – Florence Hartmann, optužena zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata, zatražila je smjenu tužitelja u slučaju koji se protiv nje vodi pred ICTY-em.

Podsjećajući da je Bruce MacFarlane, prije nego što je postavljen za tužitelja, u svojstvu "prijatelja suda" pomagao tužilaštvu u istrazi protiv Hartmann, odbrana je ocijenila da je taj posao obavljao "nesavjesno i potpuno pogrešno".

Bruce MacFarlane je kao isljednik, počinio veliki broj "fatalnih grešaka" i odbrana je zatražila od sudskog vijeća da mu ukine mandat i ispita ga kako bi se utvrdilo da li su te greške navele sudsko vijeće da podigne optužnicu protiv Hartmann.

Pored toga, MacFarlane je dobio mandat na nepropisan način, jer ni statut ni pravilnik suda, prema tumačenju odbrane, ne pružaju ovlaštenje Tajništvu ICTY-a da nekog istražitelja postavi za tužitelja u istom predmetu, jer to ne bi bilo u skladu s nezavisnosti i nepristranosti suda.

Zato proces protiv Florence Hartmann predstavlja zloupotrebu postupka, koja se može ispraviti samo obustavljanjem postupka i povlačenjem optužbe, zaključeno je u podnesku.

Suci treba da odluče o zahtjevu za smjenu tužitelja prije nastavka postupka protiv Hartmann zakazanog za 5. i 6. februar.

Hartmann je optužena da je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objelodanila dijelove povjerljivih dokumenata sa suđenja bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, prenio je Tanjug.