{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Florence Hartmann mora platiti 7.000 eura

S
14.9.2009. u 09:52
0
20
Florence Hartmann mora platiti 7.000 eura
0
Florence Hartmann mora platiti 7.000 eura
Foto: ICTY.org
Posebno imenovano vijeće Haškog tribunala izreklo je u ponedjeljak ujutro presudu u predmetu protiv Florence Hartmann za nepoštivanje suda. Hartmannova će zbog ovog prekršaja morati platiti novčanu kaznu od 7.000 eura, i to u dvije rate od po 3.500 eura. Prvu ratu morat će platiti do 14. oktobra, a drugu do 14. novembra 2009. godine.
Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je ustanovilo da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da je optužena "svjesno omela tok pravde", te time počinila krivično djelo nepoštivanje suda.

U augustu 2008. godine Tribunal je izdao "operativni nalog umjesto optužnice" po kojem se Hartmann, koja je šest godina bila glasnogovnica Carle Del Ponte, bivše glavne haške tužiteljice, u dvije tačke tereti za nepoštivanje ovog Suda.

Proglašena je krivom što je u svojoj knjizi "Mir i kazna", objavljenoj 2007. godine, objelodanila podatke koji su u vezi sa “dvjema povjerljivim odlukama” Žalbenog vijeća u slučaju protiv Slobodana Miloševića.

Također joj se na teret stavlja i to da je u tekstu iz 2008. godine, pod nazivom “Skriveni ključni dokumenti o genocidu”, ponovo objavila te podatke.

Miloševiću se u Haagu sudilo za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslaviji, ali je umro prije kraja suđenja.

"Vijeće je zaključilo da postupci optužene mogu da odvrate suverene države od saradnje sa sudom kad je riječ o dostavljanju materijala, što utiče na rad Suda da ostvaruje svoju nadležnost u skladu sa svojim mandatom. Povjerenje javnosti u djelotvornost zaštitnih mjera od ključnog je značaja za uspjeh u radu", zaključilo je Sudsko vijeće, te dodalo da je ovom kazno "nužno odvratiti samu optuženu ili bilo koje drugo lice od daljih neprimjerenih otkrivanja informacija".

Prilikom odmjeravanja kazne kao olakšavajuću okolnost Vijeće je uzelo u obzir činjenicu da su neki podaci koje je Hartmann objelodanila "već bili dostupni javnosti", kao i to da njena knjiga "nije postigla uspjeh na tržištu", te izdavačkoj kući duguje 10.000 eura.

Samo tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo da zatvorska kazna "ne bi bila primjerena", te je za optuženu predložilo kaznu od sedam do 15 hiljada eura.

Hartmann se prvi put pred Sudom pojavila u oktobru, da bi krivicu negirala u novembru 2008. godine.

Suđenje, na kojem su saslušana ukupno četiri svjedoka, okončano je 1. jula, dok su obje strane završne riječi iznijele dva dana poslije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: