Svijet
6

Fiskalni terorizam: Charlie Hebdo posvetio naslovnicu aferi "Dosije Panama"

Anadolija
Francuski satirični magazin "Charlie Hebdo" je ovosedmičnu naslovnu stranu posvetio aferi "Dosije Panama".

Charlie Hebdo je pod naslovom "Fiskalni terorizam" objavio listu imena osoba uključenih u ovaj skandal.

Karikaturista "Charlie Hebdoa" Vuillemin je na naslovnici nacrtao grupu ljudi koji liče na kriminalce, a u ruci drže papir s natpisom "Ja sam Panama".

Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list "Suddeutsche Zeitung" i britanski "The Guardian" su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti i poslovnih subjekata.

Među hiljadama osoba koje su posredstvom kompanije u Panami otvarali offshore firme i račune i tako prali novac i utajivali porez nalaze se i brojni bivši i aktuelni svjetski zvaničnici, sportisti i privrednici, a istragu otkrivenih dokumenata najavile su nadležne institucije brojnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku. Vlasti Paname su izrazile spremnost da sarađuju u procesima istrage.