Svijet
0

Finskom ministru važniji rođendan od sastanka ministara EU-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef finske diplomatije Ilkka Kanerva neće u ponedjeljak prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije na kojem će se raspravljati o slanju misije EU-a na Kosovo jer tog dana slavi 60. rođendan.

Saopćavajući tu vijest, Kanervin predstavnik za odnose s javnošću istaknuo je da će ministar ostati kod kuće zbog svečanosti koje će biti priređene u njegovu čast, prenijela je slovenska agencija STA.

Na dan rođenja, u ponedjeljak, Kanerva će slaviti u gradu Turkuu, na jugozapadu države, a dan kasnije tamo će biti priređen i veliki koncert u njegovu čast.

Umjesto Kanerve, Finsku će na sastanku šefova diplomatija u Bruxellesu predstavljati ministrica za evropska pitanja Astrid Thors.

Ministri vanjskih poslova će raspravljati o tehničkim detaljima u vezi sa slanjem misije EU-a na Kosovu, kao što je pravni osnov za taj potez i finansiranje misije, dok će odluka o upućivanju misije najvjerovatnije biti donesena u februaru.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka u Bruxellesu bit će i situacija na Bliskom istoku, problemi u Čadu i Keniji i nuklearne ambicije Irana.