Imali su nekoliko ciljeva
26

Finski neonacisti planirali ubiti bivšu premijerku Marin, oružje napravili u 3D printeru

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Četiri Finca planirala su započeti "rasni rat" i otvoreno su razgovarali o mogućnosti ubistva tadašnje premijerke Sanne Marin.

Ubistvo su htjeli počiniti oružjem koje su izradili u 3D printeru. Pristašama ekstremne desnice i ideologije "akceleracionizma" sada se sudi zbog sumnje na ilegalno posjedovanje oružja i planiranje terorističkog napada.

"Mogao sam je ubiti da sam htio"

Dvojica od četvorice optuženih na Telegramu su raspravljali o tome kako su lako mogli ubiti tadašnju premijerku. Marin je uskoro trebala stići u njihov grad Lahti, sjeverno od Helsinkija. Policija je otkrila da je jedan od njih precizirao da je atak značio oružani napad. Jedan je drugome na nekoliko dana donosio i pištolj iz kojeg su potom pucali u poštanski sandučić.

Međutim, prema jednom od optuženih, to je samo trebalo da im pomogne da se opuste. No, rekao je i da bi, da želi, mogao ubiti premijerku. Za izvršenje zločina trebalo su se poslužiti oružjem koje su izradili na 3D printeru.

"Pištolj FGC-9 bio je pri ruci i autom sam mogao stići do trgovine u Lahtiju za deset minuta. Tada sam o tome govorio na Telegramu, da postoji teoretska mogućnost pokušaja političkog ubistva", rekao je jedan od muškaraca na ispitivanju.

Neonacisti planiralil destabilizirati društvo

Policija je rekla da su osumnjičenici neonacisti koji su odlučili upotrijebiti akceleratorističke metode za destabilizaciju društva, potaknuti rasni rat i unaprijediti svoje krajnje desničarske ciljeve.

Ta ekstremna ideologija teži propasti demokratskog društva. Prema njihovom mišljenju potrebno je stvoriti novo etnonacionalističko društvo.

"Ja sam otvoreni etnonacionalista. Znam čemu vodi kada je previše etničkih grupa na jednom mjestu. Ove etničke grupe počinju kao grupa slijediti vlastite interese, što Fincima ne vodi ničemu dobrom. Međutim, nisam planirao pucati u ljude ili nešto slično", tvrdi optuženi.

Osim Marin, neonacisti su imali i druge mete, uključujući zastupnike u parlamentu, antifašističke aktiviste i predstavnike manjina. Na meti su bile i lokacije poput sjedišta Unije ljevice, noćnog kluba u finskom gradu Tampereu, volonterske knjižare ili veganskog kafića.

Istražitelji su precizirali da muškarci formalno nisu činili koherentnu grupu, samo su trojica od četvorice optužena za planiranje napada.