Podrška Kijevu
0

Finski ministar odbrane: Naše oružje dostavljeno Ukrajini može se koristiti za napade na Rusiju

S. M.
Finski ministar odbrane Antti Hakkanen kazao je da Finska nije postavila nikakva ograničenja za upotrebu oružja koje se isporučuje Ukrajini, odnosno da ne zabranjuje gađanje ciljeva na ruskom teritoriju.

Hakkanen je rekao da Finska ima stalnu diskusiju sa svojim saveznicima o ograničenjima pomoći u oružju Ukrajini.

"Ove veće zemlje, koje su, između ostalog, osigurale ove raketne sisteme dugog dometa, naravno i one imaju pravo glasa o tome kako se oni mogu koristiti", rekao je on.

U prvim mjesecima rata, na primjer, Sjedinjene Američke Države su zabranile Ukrajini da koristi oružje koje je isporučilo SAD-u protiv ciljeva na ruskom tlu.

Novoizabrani komandant estonskih odbrambenih snaga pukovnik Andrus Merilo rekao je za finski Yle da su zapadne zemlje pogriješile u ograničavanju upotrebe oružja, koje su dale Ukrajini.

Predsjednik parlamentarnog odbora za odbranu Jukka Kopra (NCP) rekao je da Finska nije postavila takva ograničenja.

"Prema mojim informacijama, Finska nije postavila takva ograničenja, a Ukrajina ima pravo da koristi ovo oružje protiv vojnih ciljeva i na ruskom tlu", rekao je za Yle.

Dodao je da ukoliko bude potrebno Ukrajina bi trebala da gađa ciljeve u Rusiji.

"To je potpuno legitimna odbrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN-a dozvoljava da se vojni ciljevi napadnu preko kopnenih granica”, rekao je Kopra.

Predstavnici NATO-a su kazali da je prema dogovoru NATO-a, svaka članica posebno odlučuje o tome može li njeno oružje Ukrajina koristiti za napad na ruski teritorij.

Stav NATO-a je da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i pravo na napade na ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine.