Svijet
0

Finska: U pucnjavi u školi jedno mrtvo, troje ranjeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U pucnjavi do koje je u srijedu došlo u jednoj školi u Finskoj jedna osoba je izgubila život, a tri su ranjene, saopćili su lokalni zvaničnici. Vjeruje se da je pucao jedan od učenika, a da je osoba koja je poginula direktor škole. Ipak, policija nije potvrdila ove navode.

"Došlo je do pucnjave u školi, četiri osobe su pogođene. Jedna je preminula, najvjerovatnije direktor škole", izjavila je Taina Varri iz općine Tuusula udaljene 40 kilometara sjeverno od Helsinkija.

Policija je odbila potvrditi ove informacije.

"Događaji su još u toku. Ne znamo šta se tačno događa. Trenutno nisam u mogućnosti potvrditi" da ima eventualnih žrtava, izjavio je za AFP Tero Haapala iz državne kriminalističke policije.

Dnevni list Helsingin Sanomat vjeruje da zna kako je pucao jedan od učenika, 18-godišnji mladić koji je vatru otvorio u učionici. On je isto tako pucao i na policajce.

Privatna televizija MTV-3 je objavila kako je navodni napadač u više navrata pokazivao divljenje prema Hitleru i Staljinu.

Finska agencija FNB je javila de je posljednjih godina u školama u Finskoj bilo žestokih napada, uglavnom hladnim oružjem, ali da nikada nije smrtno pogođen nijedna učenik ni član nastavnog osoblja.