Zamjena zastarjele flote
164

Finska naručila 64 Lockheed F-35 borbena aviona vrijedna 9,4 milijarde dolara

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Finska je odabrala američku kompaniju Lockheed Martin te je naručila nove borbene avione.

Finci su u namjeri da zamijene svoje zastarjele F/A-18 borbene avione naručili 64 primjerka F-35 modela koji su vrijedni 9,4 milijarde dolara.

Lockheed Martin je izašao na tender zajedno sa švedskim Saabom, američkim rivalom Boeingom, francuskim Dassaultom i britanskom kompanijom BAE Systems.

Lockeed je dobio ugovor za avione, naroužanje, usluge i održavanje do 2023. godine, a sve će koštati 9,4 milijarde dolara, odnosno 8,37 milijardi eura.

Izgradnja novih hangara i druge opreme će koštati dodatnih 777 miliona eura, dok je 824 miliona eura rezervisano za finalni optimizirani paket oružja.

"Kada smo uporedili vojne performanse, bilo je jasno da F-35 najbolje zadovoljava naše potrebe", izjavio je finski ministar odbrane Antti Kaikkonen.

Finska je počela tragati za novim avionima još 2015. godine kada je imala namjeru zamijeniti stari Hornet borbeni avion kupljen 1992. godine od McDonnel Douglasa, koji je sad dio Boeinga.

Finci su 14. zamlja koja je odabrala F-35 avione, a oni u službu ulaze od 2027. godine.

U Boeingu su razočarani odlukom Finske te tvrde da postoji značajan međunarodni interes za njegovim avionima F/A-18 Block II Super Hornet i EA-18G Growler. Nezadovoljni su i u švedskom Saabu, ali odluku vlasti poštuju.