Stubb posjetio Kijev
71

Finska i Ukrajina potpisale desetogodišnji sporazum, Helsinski se obavezao na pomoć u mnogim segmentima

S. Š.
Alexander Stubb i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Alexander Stubb i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Finska i Ukrajina potpisale su dugoročni sigurnosni sporazum, a istovremeno je odobren paket odbrambene pomoći vrijedan 188 miliona eura.

Volodimir Zelenski i Alexander Stubb potpisali su u Kijevu desetogodišnji sigurnosni sporazum. Zelenski je to nazvao "čvrstim dokumentom koji dokazuje spremnost Finske da nastavi podržavati Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije".

Sporazumom se Helsinki obavezao da će Ukrajini pružiti dugoročnu vojnu i finansijsku pomoć. Također, dvije zemlje izrazile su i želju za produbljivanjem saradnje u oblasti politike, finansija i humanitarne sfere.

Finska je pristala da učestvuje u obnovi ukrajinskog energetskog sektora i procjeni ekološku štetu kao rezultat ruske invazije. Medicinsko liječenje ukrajinskog vojnog osoblja također je uključeno u dogovor.

Paket odbrambene pomoći koji je pružen Ukrajini vrijedan je 188 miliona eura, čime je ukupna vojna podrška koju je Finska pružila Kijevu iznosila oko 2 milijarde eura.

U kratkom komentaru nakon sastanka, Zelenski je najavio da je snizio starosnu granicu za vojnu obavezu sa 27 na 25 godina u nastojanju da popuni osiromašene činove nakon više od dvije godine rata.

Novi zakon o mobilizaciji stupio je na snagu dan nakon što ga je potpisao Zelenski. Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojila ga je prošle godine. Međutim, nije poznato zašto je Zelenskom trebalo toliko vremena da potpiše tu mjeru, piše Euronews.