Širenje NATO-a
293

Finska i Švedska postaju bedem odbrane Zapada: Avioni i barijere na ruskoj granici

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Šest borbenih aviona britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) odletjelo je u Finsku i Švedsku na zajedničke vježbe obuke, saopćilo je Ministarstvo obrane.
Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da raspoređivanje, koje je došlo na zahtjev obiju nacija, naglašava predanost Ujedinjenog Kraljevstva jačanju sposobnosti kolektivne obrane.

Vježba također prati zahtjeve zemalja za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dva vrhunska aviona F-35 su među letjelicama koji učestvuju. Oni provode "vrhunsku ratnu obuku" zajedno s četiri RAF-ova Typhoona, finskim F-18 Hornetima i švedskim Gripenom, rekli su dužnosnici britanske obrane.

Cilj vježbe je omogućiti trima zračnim snagama jačanje sposobnosti međusobnog djelovanja, pojašnjavaju u Ministarstvu obrane, prenio je BBC.

Wallace je rekao da su Finska i Švedska "važni odbrambeni partneri" i da bi ulaskom u NATO "savez postao jači dok se suočavamo s novom prijetnjom u Evropi".

"Ova raspoređivanja ističu našu odlučnost da unaprijedimo to partnerstvo i osiguramo da naše snage mogu besprijekorno sarađivati", dodao je.

Žele kupiti vlastite avione F-35

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je da će obuka "ojačati našu sposobnost da zajedno djelujemo kao odgovor na krizu u našem susjedstvu". Dodao je ovo naročito važno u današnjem izazovnom sigurnosnom okruženju.

RAF redovno učestvuje u misijama zračnog nadzora članica NATO-a nad istočnom Evropom, patrolirajući zračnim prostorom Rumunije i baltičkih država Latvije, Litvanije i Estonije koje su sada članice zapadnog odbrambenog saveza.

Finska je nedavno objavila planove za kupovinu vlastitih F-35, jednosjednog borbenog aviona koji proizvodi američka firma Lockheed Martin.

Ovo su najnapredniji i najskuplji mlažnjaci u Velikoj Britaniji. Svaki košta gotovo 100 miliona funti, mogu sletjeti okomito - slično kao Harrier Jump Jet - i kombiniraju stealth tehnologiju izbjegavanja radara s nadzvučnim brzinama.

Vježbe predstavljaju "praktičnu demonstraciju" deklaracija o uzajamnim garancijama sigurnosti koje je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisalo s Finskom i Švedskom u maju,.

Snažno protivljenje Rusije

Deklaracija je uslijedila prije nego što su Finska i Švedska u junu podnijele službene zahtjeve za članstvo u NATO-u, što je potez koji je predstavljao veliku promjenu za dvije nacije s dugom historijom ratne neutralnosti.

Ruska vlada se snažno protivi njihovom pridruživanju i izdala je prijetnje zbog njihovih planova da to učine. Finska dijeli granicu s Rusijom u dužini od 1.340 kilometara.

Proces je u početku naišao na prepreku kada se Turska usprotivila njihovom članstvu zbog onoga što je vidjela kao spremnost Švedske i Finske da ugoste kurdske militante. Kandidati za NATO moraju imati odobrenje svih 30 članica da bi se pridružili.

Međutim, to je protivljenje uklonjeno krajem juna nakon što je Turska potpisala sigurnosni sporazum koji je riješio njene zabrinutosti na nedavnom summitu NATO-a u Madridu.

Obje zemlje Evropske unije također su članice Združenih ekspedicijskih snaga pod vodstvom UK-a, koalicije od 10 država.

Jačanje granice

Parlament Finske usvojio je na ove sedmice odluku o izmjeni zakona koji se tiče granične straže i stanja pripravnosti čime je omogućeno dodatno jačanje granice s Ruskom Federacijom.

Zastupnici u parlamentu su izglasali izmjene i dopune Zakona o graničnoj straži čime se olakšava izgradnja čvršćih barijera i ograda na granici s Rusijom.