{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fini za učenje Kur'ana u talijanskim školama

F
17.11.2006. u 13:04
0
0
Fini za učenje Kur'ana u talijanskim školama
0
Fini za učenje Kur'ana u talijanskim školama
Djeci muslimana trebalo bi, ako žele, biti omogućeno učenje Kur'ana u talijanskim školama, rekao je čelnik desničarskoga Nacionalnog saveza i bivši ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, piše u petak list Corriere della Sera.
"Ako bi neko muslimansko dijete htjelo učiti Kur'an, mislim da bi na to imalo potpuno pravo i moglo bi ga učiti kao fakultativni predmet", rekao je Fini.

"Imamo potrebu za imigrantima, koji su nužnost, a ne opasnost. Integracija znači prije svega jamčiti imigrantima prava, kao što je pravo da vjeruju u svoga Boga i da mogu prakticirati svoju vjeroispovijest", rekao je Fini, koji je uz to naglasio kako imigranti u Italiji moraju poštivati odvojenost vjere od države.

Finijevi saveznici u desnom centru čelnika Silvija Berlusconija hladno su primili takvu izjavu, osim čelnika demokršćanskog UDC-a i bivšeg ministra Rocca Buttiglionea, koji ga je u potpunosti podržao.

Maurizio Lupi, iz Berlusconijeva pokreta Naprijed Italijo, komentirao je da je Fini "kazao veliku glupost" i da bi s prijedlogom bio saglasan samo ako "bi se Biblija mogla učiti i u muslimanskim zemljama". Istog je mišljenja i bivši ministar Sjeverne lige Roberto Calderoli, koji traži reciprocitet.

Većinski lijevi centar Finijev je prijedlog ocijenio kao korak naprijed.

Andrea Ranieri iz Demokratske ljevice, prenosi Hina, prijedlog je ocijenio dobrim, a Angelo Bonelli, šef Zelenih u Zastupničkom domu, predložio je stvaranje zajedničkog zakonskog prijedloga o mogućnosti uvođenja jednog fakultativnog sata učenja islamske religije, kao što takav fakultativni sat sedmično postoji za učenje kršćanske religije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: