Svijet
0

Finansijska kriza povećala stopu samoubistava u EU

FENA
Finansijska kriza koja je pogodila Evropu sredinom 2008. je preokrenula dugogodišnji trend opadanja stope samubistava osoba radnog doba, upozorili su stručnjaci sa Cambridge univerziteta u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci su analizirali podatke o smrtnosti u šest zemalja - članica Evropske unije (EU) prije 2004. - Austriji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Irskoj, Grčkoj i Holandiji i u četiri zemlje koje su se kasnije pridružile - Češkoj Republici, Mađarskoj, Litvaniji i Rumuniji. U 2008. stopa samoubistava osoba mlađih od 65 godina u praćenim starim članica Unije se povećala za sedam posto u odnosu na 2007, saopćila je francuska novinska agencija AFP.

Najveće povećanje za 17 posto je zabilježeno u Grčkoj, a potom u Irskoj - za 13 posto. Baš te dvije zemlje su bile najviše pogođene krizom među analiziranim starim članicama i evropske institucije i Međunarodni monetarni fond su im dodijelili ogromne pakete finansijske pomoći.

Kod četiri novije članice 2008. je stopa samoubistava radno sposobnog stanovništva povećana za samo jedan posto. Taj rast je u ovim zemljama, međutim, od 2009. znatno ubrzan, pošto se kriza bankarskog sektora odrazila na zaposlenost. Po stručnjacima, vjerovatno je to zato što socijalna zaštićenost nezaposlenih u novijim članicama Unije nije bila na nivou one koja postoji u starijim članicama.

U EU je, inače, između 2007. i 2009. nezaposlenost povećana za 35 posto. Samo je Austrija izbjegla trend rasta stope samoubistava uslijed ekonomske krize. U toj zemlji je smrtnost izazvana samoubistvom u 2009. bila za pet posto niža nego 2007.

S druge strane, u Finskoj koja, kao i Austrija, nezaposlenima pruža široku podršku, između 2007. i 2009. je zabilježen porast samoubistava među osobama mlađim od 65 godina za pet posto.