{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finansijska kriza povećala stopu samoubistava u EU

F
10.7.2011. u 13:25
0
2
Finansijska kriza povećala stopu samoubistava u EU
0
Finansijska kriza povećala stopu samoubistava u EU
Finansijska kriza koja je pogodila Evropu sredinom 2008. je preokrenula dugogodišnji trend opadanja stope samubistava osoba radnog doba, upozorili su stručnjaci sa Cambridge univerziteta u Velikoj Britaniji.
Stručnjaci su analizirali podatke o smrtnosti u šest zemalja - članica Evropske unije (EU) prije 2004. - Austriji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Irskoj, Grčkoj i Holandiji i u četiri zemlje koje su se kasnije pridružile - Češkoj Republici, Mađarskoj, Litvaniji i Rumuniji. U 2008. stopa samoubistava osoba mlađih od 65 godina u praćenim starim članica Unije se povećala za sedam posto u odnosu na 2007, saopćila je francuska novinska agencija AFP.

Najveće povećanje za 17 posto je zabilježeno u Grčkoj, a potom u Irskoj - za 13 posto. Baš te dvije zemlje su bile najviše pogođene krizom među analiziranim starim članicama i evropske institucije i Međunarodni monetarni fond su im dodijelili ogromne pakete finansijske pomoći.

Kod četiri novije članice 2008. je stopa samoubistava radno sposobnog stanovništva povećana za samo jedan posto. Taj rast je u ovim zemljama, međutim, od 2009. znatno ubrzan, pošto se kriza bankarskog sektora odrazila na zaposlenost. Po stručnjacima, vjerovatno je to zato što socijalna zaštićenost nezaposlenih u novijim članicama Unije nije bila na nivou one koja postoji u starijim članicama.

U EU je, inače, između 2007. i 2009. nezaposlenost povećana za 35 posto. Samo je Austrija izbjegla trend rasta stope samoubistava uslijed ekonomske krize. U toj zemlji je smrtnost izazvana samoubistvom u 2009. bila za pet posto niža nego 2007.

S druge strane, u Finskoj koja, kao i Austrija, nezaposlenima pruža široku podršku, između 2007. i 2009. je zabilježen porast samoubistava među osobama mlađim od 65 godina za pet posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: