Vladimir Putin
0

Finansijska kriza je "daleko od kraja"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je u petak da je finansijska kriza "daleko od kraja" i izjavio je da vlada mora djelovati kako bi suzbila pokušaje "plaćeničkih" političkih snaga da organizuju proteste povodom krize.

Putin je dao te izjave na sastanku s liderima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija u svojoj rezidenciji u Novo-Ogorhovu u blizini Moskve, javila je DPA.

"Mi zavisimo od globalne ekonomije i moramo priznati da je kriza daleko od kraja - ona čak nije ni dostigla svoj vrhunac", navela je novinska agencija Interfax Putinove riječi.

Predsjednik Dmitrij Medvedev ovog je mjeseca smijenio guvernere u čertiri regije najteže pogođene nezaposlenošću od 7,7 posto zabilježene u decembru.

Neke regije već su bile poprištem masovnih protesta protiv vladine politike u bavljenju krizom.

Prošlog je mjeseca vlada razmjestila policiju za suzbijanje nemira na ruskom dalekom istoku kako bi suzbila proteste protiv novih poreza na uvozne automobile. Mnogi u toj regiji žive od uvoza automobila.

Putin je u petak nastojao ublažiti strahovanja oko ekonomskog nazatka, tvrdeći da ova godina "neće donijeti katastrofu".

"U stanju smo da držimo situaciju pod kontrolom i mi ćemo sigurno to i činiti", navela je novinska agencija Ria-Novosti njegove riječi.

On je, međutim, dao nove zadatke stranačkim zvaničnicima, tvrdeći da vladino uplitanje nije dovoljno za borbu protiv krize i da lokalne vlasti moraju zadržati maksimalnu kontrolu i efikasnost.

Putin je također izjavio kako nema potrebe "ustručavati se ili plašiti se ilegalnih protesta" koje organizuju razne poliotičke grupe "provodeći svoje vlastite plaćeničke ciljeve koje žele da se reklamiraju i spekuliraju s problemima ljudi".

"Ne možemo ni pod kakvim okolnostima dopustiti takva dešavanja kakva imaju brojne druge zemlje", izjavio je Putin.