Svijet
0

Financial Times: Vladimir Putin je pretjerao

FENA
Najave samita Grupe osam ove sedmice u Njemačkoj, u svjetlu izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će zbog američkog plana o postavljanju antiraketnog štita uperiti ruske rakete ka Evropi, u utorak dominiraju vanjskopolitičkim stranicama londonske štampe.

Putinove prijetnje otišle su predaleko, a Rusija je izgubila svaki smisao za mjeru u sporu oko američke raketne odbrane, piše u uredničkom komentaru Financial Times.

Putin bi trebalo da pripazi šta radi, jer taktika kojom se služi možda će kratkročno nadmudriti Zapad, ali bi trajna posljedica te lukavosti moglo biti duboko nepovjerenje Evrope i Amerike prema Rusiji.

Sa svoje strane, Washington bi trebalo da poduzme nove korake u prevazilaženju spora smanjujući broj raketa-presretača planiranih za razmještanje u istočnoj Evropi, ali krajnja odgovornost ipak ostaje na predsjedniku Putinu, koji je učinio sve da iz tog spora kao pobjednik izađe samo jedna strana, što ne priliči ponašanju državnika.

Vrijeme je da ruski predsjednik prevaziđe rusko nezadovoljstvo prema Zapadu i pokaže da je Rusija partner, a ne stari ogorčeni neprijatelj, piše Financial Times.

Dnevnik The Guardian piše da Vladimir Putin ima pravo u nekoliko strateških pitanja koja dijele Rusiju i Zapad. To, prema uvodničaru lista, uključuje i osporavanje opravdanosti razmještanja antiraketnog štita koji je zamišljen kao odgovor na navodnu prijetnju Saddama Husseina, da bi se sada odnosio na Iran, mada je Teheran godinama daleko od razvoja interkontinentalne rakete.

Ipak, ruski predsjednik zbog ovog spora najavljuje da će pocijepati međunarodne sporazume o nuklearnome i konvencionalnom naoružanju, zbog čega se bez pretjerivanja može reći da je Evropa ponovo pred situacijom da joj prijete hiljade ruskih tenkova.

Izgleda da ove ratoborne izjave imaju malo veze s politikom, a kamoli sa strategijom ili doktrinom, piše Guardian, navodeći kao primjer impulsivnu Putinovu reakcije na slučaj Lugovoj.

Da li Rusi zaista žele uperiti svoje rakete na London, gdje žive hiljade njihovih zemljaka, pita se Guardian. Da li su nuklearne prijetnje put da se nova generacija evropskih lidera, poput Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja, uvjeri da s Rusijom treba poslovati i da li je povratak hladnoratovske retorike način da Moskva definira svoje legitimne strateške interese?

Izgleda da je lijek koji je predsjedniku Putinu predložen za primjenu štetniji od bolesti - ono što je sada potrebno jeste period smirenja, a ne sukoba, kako bi lideri modernog svijeta razumno razgovarali o pitanjima od obostranog interesa. Ipak, malo će se od toga dogoditi na ovosedmičnom sastanku G-8, foruma u koji je Rusija toliko željela da se uključi, a iz kojeg bi poslije svega mogla i izaći, piše Guardian.

Povodom posljednjih izjava Vladimira Putina The Independent na prvoj stranici u utorak objavljuje otvoreno pismo ruske novinarke Jelena Tregubove učesnicima samita G-8 u Njemačkoj.

Oštra kritičarka Kremlja, a sada politička azilantkinja u Velikoj Britaniji, u svojoj poruci tvrdi da ruske službe sigurnosti planiraju krađu predstojećih predsjedničkih izbora u Rusiji i upozorava da zemlji prijeti krvoproliće.

Tregubova, koja tvrdi da bi s povratkom u Rusiju počinila samoubistvo, navodi da je predsjednik Putin pred izborom - ili će poštovati standarde demokratije i ljudskih prava koji važe u ostalim članicama G-8 ili treba zaboraviti na članstvo u toj organizaciji.

U uredničkom komentaru Independent piše da je ruska autorica u pravu kada kaže da je spor oko raketnog sistema samo površina posljednjih tenzija između Moskve i Zapada.

Zapad je razočaran razvojem događaja u Putinovoj Rusiji, njegovim iritantnim reakcijama, od kojih su posljednje krajnje nediplomatske i ostavljaju utisak da ruskog predsjednika ni najmanje ne zanima kako svijet prihvata ono što se u njegovoj zemlji zbiva.

Lista primjedbi u međuvremenu postaje sve duža i duža, navodi Independent.

Nivo poštovanja ljudskih prava, demokratije i medijskih sloboda, ubijanje opozicijskih novinara, nasilno rasturanje političkih demonstracija i jačanje službi sigurnosti pokazuju da Rusija ide unatrag i postoji strah da je Kremlj, ohrabren prihodima od nafte, na nas počeo gledati bukvalno preko nišana. Zapad bi se oglušio o svoju dužnost kada bi preko svega toga prešao šutke, zaključuje londonski dnevnik.