{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Suptilna ekspanzija Lukoila

F
24.1.2007. u 10:53
0
0
Financial Times: Suptilna ekspanzija Lukoila
0
Financial Times: Suptilna ekspanzija Lukoila
Financial Times poredi ruski državni gigant Gazprom i njegovu kontroverznu poslovnu strategiju, koja često prerasta u glavne vijesti u medijima, sa suptilnom strategijom najveće naftne kompanije u Rusiji - Lukoila, koja njome postiže ništa manje impresivne rezultate.
List ukazuje da Rusija podmiruje isti procenat - oko 25 odsto tržišta Evropske unije naftom, kao i gasom, posebno ističući da Baltičke države, Poljska, Slovačka, Mađarska i Bugarska svoju potražnju za naftom skoro potpuno podmiruju iz Rusije.
I dok Evropska unija razmatra načine da postane manje zavisna od ruske nafte i gasa, političari, posebno u istočnoj Evropi, upozoravaju da investicije ruskih naftnih kompanija mogu samo da Kremlju daju još veću političku težinu.

Lukoil je u istočnu Evropu uložio oko tri milijarde dolara, u šta je uključena i kupovina tri rafinerije u Ukrajini, Rumuniji i Bugarskoj, kao i oko 2000 benzinskih pumpi na tom području.

Lukoil, inače privatna kompanija, čiji je strateški partner i manjinski dioničar američki KonokoFilips, namjerava da u narednoj deceniji van Rusije, uglavnom u Evropu, uloži još devet milijardi dolara.

Prošle godine, navodi Financial Times, 19 odsto procesa rafinacije nafte, Lukoil je obavljao u istočnoj Evropi.

Među benzinskim pumpama od Baltika do Crnog mora, su i one u Srbiji - naime, Lukoil je vlasnik 79,5 procenata akcija Beopetrola čija mreža pumpi iznosi 203.

Lukoil je izrazio zainteresovanost za rafineriju u Nišu, a nedavno je postigao sporaum sa glavnim slovenskim distributerom Petrolom o zajedničkom nastupu na tržištu Italije i zapadnog Balkana.

Paradoksalno, najveći konkurenti ovom gigantu su ruske državne kompanije Rosnjeft i Gazprom, ali Financial Times ocjenjuje da će Lukoil ostati jedan od ključnih igrača na evropskom tržištu nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: