Svijet
0

Financial Times: SAD gubi uticaj u svijetu

FENA
Ugledni stručnjaci za međunarodnu politiku smatraju da Sjedinjene Države gube moć i uticaj na svjetskoj političkoj sceni, prenosi u utorak Financial Times na stranici rezerviranoj za komentare i analize.

Washingtonu je sve teže da poduzme diplomatsku ili vojnu akciju. Napetosti oko nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje, kriza u Darfuru, Kosovo i klimatske promjene zahtijevaju hitnu akciju. No, jedna sila, pa čak ni grupa saveznika, ne može sama riješiti ta pitanja, dok je proces u Ujedinjenim nacijama često uznemiravajuće spor.

Predsednik George W. Bush zbog toga sve češće pribjegava, kako navodi list, multilateralizmu po narudžbi, koristeći i svjetsku organizaciju i bilateralne mjere za ostvarenje svojih ciljeva.

Sjedinjene Države i Britanija su, baš kao i u slučaju Irana, i kosovsko pitanje odlučile riješiti putem rezolucije UN-a koja bi pokrajini dala mnoga obilježja nezavisnosti iako se ta riječ izričito ne spominje.

I London i Washington očekuju da će kada rezolucija bude usvojena, Kosovo ionako proglasiti nezavisnost koju će, ako niko drugi, oni sasvim sigurno priznati, piše u Financial Timesu.