Svijet
0

Financial Times: Rusija je podijelila Evropu

FENA
Tvrdi stavovi ruskog predsjednika Vladimira Putina prema aktuelnim međunarodnim problemima izazvali su podjele u Evropskoj uniji, piše u četvrtak Financial Times.

Putin je, navodi list, generalnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu ove sedmice bez uvijanja izložio svoju politiku prema Kosovu i Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE), naglašavajući da popuštanja nema - Moskva se odlučno protivi nezavisnosti Kosova i namjerava se povući iz CFE-a koji joj više ne odgovara.

Ovako tvrdi stavovi naveli su članice EU-a da zbiju redove, ali, napominje Financial Times, nisu ni iz daleka postigle jedinstvo. List saznaje da je debata o Kosovu na prošlosedmičnom sastanku ministara vanjskih poslova protekla u svađama.

Njemačka i Italija izrazile su veću spremnost od drugih članica da razvodne podršku nezavisnosti srpske pokrajine, kako bi se u UN-u postigla saglasnost o njenom budućem statusu.

Pojedini evropski zvaničnici vjeruju da će se na predstojećem samitu Bush i Putin lakše dogovoriti o spornome proturaketnom štitu nego o Kosovu.

No, sama činjenica da će sudbinu Kosova rješavati Bush i Putin ukazuje na ograničeni uticaj Evrope na Rusiju, zaključuje Financial Times.