Svijet
0

Financial Times: Oprezno povlačenje EU-a

FENA
Najavljujući sutrašnji samit Evropske unije i Rusije u Portugalu, "Financial Times" u četvrtak navodi da se Evropa od ljeta "oprezno povlači" iz direktne političke konfrontacije s Moskvom.

Samit se održava u atmosferi zategnutih odnosa Rusije i Unije, ocjenjuje list, prije svega zbog ljutnje administracije Vladimira Putina jer su Sjedinjene Države i njihovi evropski partneri u NATO-u, kako to Moskva vidi, nizom poteza poremetili "sigurnosni balans" u Evropi.

Financial Times konstatira da se usprkos tome iz dokumenata koje zemlje članice EU-a pripremaju za samit jasno vidi da je čitav blok uveliko prihvatio "novu realnost " u odnosima s Rusijom, s kojom želi partnerstvo, a ne sukobljavanja.

Evropski diplomati upadljivo u dokumentima izbjegavaju upotrebu riječi "protivnik" kada govore o Rusiji, navodi ovaj list, uglavnom analiziraju vanjsku politiku Moskve i usput naglašavaju potrebu da se spriječi njena izolacija od Evrope.

S Moskvom bi Unija, stoji u tim dokumentima, trebalo da uspostavi partnerski odnos, koji bi istovremeno omogućio povećanje bilateralne trgovine i investicija te približio Rusiju članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), prenosi Financial Times.