Svijet
0

Financial times: Novi put ka miru na Bliskom istoku

FENA
Put ka miru na Bliskom istoku ne vodi ni kroz Bagdad, kako su prije rata u Iraku govorili pojedini američki neokonzervativci, ni kroz Teheran, što je trenutno važeća teorija, objavljuje u utorak u komentaru Financial Times povodom susreta izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa na Zapadnoj obali.

U Izraelu se trenutno lijepo živi, piše u Financial Timesu - samoubilački napadi su prestali, noćni život se probudio, na sve strane se održavaju razni festivali.

Palestinski gradovi poput Ramallaha i Betlehema udaljeni su svega nekoliko kilometara, ali su sakriveni od pogleda visokim sigurnosnim zidom - daleko od oka, daleko od srca. Izraelci se dugo nisu osjećali tako sigurno i ne vide potrebu da se u cilju postizanja mira upuštaju u bilo kakav rizik.

Taj osjećaj sigurnosti je, međutim, lažan, smatra Financial Times i prenosi ocjenu jednoga izraelskog zvaničnika koji kaže da su okupirane teritorije tempirana bomba bijesa i frustracija.

Zbog toga bi, ocjenjuje ovaj dnevnik, istinski hrabro izraelsko rukovodstvo trebalo iskoristiti trenutnu relativnu snagu svoje zemlje i postići istinski mirovni sporazum s Palestincima.

To podrazumijeva velikodušne i bolne ustupke oko svih ključnih pitanja: Jerusalema, izraelskih naselja na palestinskim teritorijama i granica tih teritorija.

Put ka miru vodi isključivo kroz Jerusalem i Zapadnu obalu, a trenutno se na njemu - i doslovno i metaforički - ispriječio ogroman zid, zaključuje Financial Times.