Svijet
0

Financial Times: Nagrada Rusiji

FENA
Dnevnik Financial Times, u uredničkom komentaru u kome se osvrće na posjetu beogradske delegacije visokih državnih zvaničnika Moskvi, piše u petak da Rusija kroz većinsko vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije ujedno dobija i prvu veliku nagradu - za podršku Srbiji u njenim naporima da spriječi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Cijena slobode za južnu srbijansku pokrajinu, po svemu sudeći, mogla bi biti visoka za Evropsku uniju, navodi list - postoji mogućnost da podrška "dvadesetsedmorice" nezavisnosti Kosova dovede do pobjede nacionalističkog kandidata na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Istovremeno je veza između trenutne podrške Rusije Vojislavu Koštunici i eventualno Borisu Tadiću u drugom krugu izbora uvjetovana ishodom posla s Gaspromom.

Šta god da se desi, Gasprom je jednim udarcemo ubio dvije muhe, smatra urednik Financial Timesa: ne samo da budzašto kupuje NIS, već istovremeno obezbjeđuje sigurnog kupca za gas koji bude putovao kroz gasovod Južni tok.

Kosovo, s druge strane, zahvaljujući ruskom protivljenju nezavisnosti pokrajine, ostaje u nekoj vrsti pravnog vakuuma, što Vladimiru Putinu odgovara iz više razloga: prije svega, potcrtava njegovo protivljenje mogućim sličnim potezima bivših sovjetskih republika, zatim mu dopušta da koristi razlike u stavovima između zemalja EU-a koje ne podržavaju nezavisnost Kosova i SAD-a radi odbrane ruskih interesa i, na kraju, tu je i strateški motiv - "Južni tok" će, obezbjeđivanjem "sigurnih kupaca", poput Srbije, potpuno potisnuti rivalski gasovod Nabuko, kojim je gas iz centralne Azije trebalo da bude dopreman do zemalja Evrope preko Turske.

Taj projekt, bez sigurnih kupaca, nikada neće zaživjeti - a Putin, čija se vladavina očigledno zasniva prvenstveno na novcu, a ne na ideologiji ili "pravoslavnoj solidarnosti", s potpisivanja energetskog sporazuma sa Srbijom "otići će kući pjevajući", zaključuje Financial Times u petak.