Svijet
0

Financial Times: Nagađanja o Putinovom trećem mandatu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Politička scena u Moskvi bruji od spekulacija da bi predsjednik Vladimir Putin mogao pokušati da se izbori i za svoj treći mandat, ali ne odmah po isteku sadašnjega, piše u četvrtak Financial Times.

Naime, nagađaju posmatrači, Putin se neće kandidirati kada mu u martu iduće godine istekne drugi četverogodišnji mandat, jer bi to zahtijevalo promjenu ruskog ustava, što bi moglo izgledati nedemokratski.

Umjesto toga, kažu analitičari, poslovni ljudi i novinari, mogao bi se ponovno vratiti na predsjednički položaj 2012. godine, što ustav omogućuje. Ili će se, možda, naredni ruski predsjednik, ko god to bio, povući prije vremena zbog navodno lošeg zdravlja.

Pronalaženje takvoga, kako kaže Financial Times, tehničkog predsjednika, neće, međutim, biti nimalo lak zadatak. U tome kontekstu mnogi spominju Valentinu Matvijenko, guvernerku Sankt Peterburga i političarku vjernu Putinu.

Prošlog mjeseca su kolale vijesti da je na nju pokušan atentat, mada, kako ističe list, nije jasno zašto bi nju iko želio ubiti. Neki analitičari smatraju da je to bio pokušaj političkih manipulatora, koje podržava Kremlj, da oko Matvijenkove izgrade predsjednički oreol.

Pa ipak, možda je riječ samo u dimnoj zavjesi, napominje list i navodi stav jednoga ruskog poslovnog čovjeka kako predsjednik Putin nikada nikome ne dozvoljava da pogodi njegove buduće poteze.