Svijet
0

Financial Times: "Kako je britanska vojska izgubila Basru"

FENA
"Kako je britanska vojska izgubila Basru", naslov je teksta na stranicama Financial Timesa, koji smatra da britanske snage na jugu Iraka, nemoćne da učine bilo šta drugo osim da se brane, plaćaju cijenu lošeg planiranja i propusta u obezbjeđivanju dovoljnih efektiva na početku okupacije.

List iz detaljnije analize situacije izvlači u utorak još jedan, i po autorima teksta univerzalan zaključak: britanski vojnici su trpjeli zbog činjenice da su u Iraku bili mlađi partner u koaliciji čiji je glavni akter potpuno podbacio u poslijeratnom planiranju.

Britansko iskustvo u Iraku može se stoga, po Financial Timesu, opisati kao kombinacija angažmana brojačno premalih i prebrzo iscijeđenih snaga, škrtosti britanske vlade i slabosti međunarodne koordinacije udružene s greškama u planovima Washingtona.

Dnevnik The Independent prenosi i oštru reakciju britanskih vojnih zapovjednika na intervju u kojem je na stranicama ovog lista šiitski vjerski lider u Iraku Moqtada al-Sadr u ponedjeljak tvrdio da se Britanci poraženi povlače iz Iraka.

Britanski generali su, prenosi Independent, optužili šiitskog imama i njegove pristalice da pokušavaju stvoriti lažni utisak kako su oni ti koji su izbacili Britance iz Iraka. Moqtada al-Sadr želi proglasiti pobjedu dok traje plansko povlačenje britanskih trupa, kazao je za Independent jedan od visokih oficira britanskih oružanih snaga.

Independent procjenjuje i da ubistvo guvernera jedne od iračkih pokrajni ukazuje da situacija u Iraku, ma koliko bila loša, može biti i gora. I da će se po svoj prilici još i pogoršati. Činjenica da je ubijen upravo guverner jedne od oblasti na jugu Iraka koju su Britanci predali lokalnim vlastima ne sluti na dobro, smatra list.

Independent polazi od stava da Amerikanci, šaljući nova pojačanja u Irak, nisu uspjeli ugušiti pobunu u centralnom dijelu zemlje već da su je samo izmjestili na kurdski sjever i šiitski jug i da je čak i postojeći broj američkih vojnika nedovoljan za, kako to list naziva, pacifikaciju Iraka.

A kako je Washington, u iščekivanju septembarskog izvještaja o rezultatima pojačanoga vojnog prisustva u Iraku, najavio da nema ni govora o eventualnim daljnjim vojnim pojačanjima za Irak, jasno je, nastavlja list, da će se u septembru odlučivati o brzini kojom bi se Amerikanci mogli povući i smanjiti gubitke koje trenutno trpe.

U tom pogledu, dodaje Independent, nije lako ni onima koji odluke donose u Londonu. Premijer Gordon Brown je tokom nedavne posjete Camp Davidu uspostavio malu ali značajnu distancu od predsjednika Georgea W. Busha kada je riječ o povlačenju iz Iraka.

Povlačenje će, objasnio je Brown, zavisiti od procjene zapovjednika na terenu. Ovaj put, i za razliku od naprimjer interevncije na Kosovu, nije bilo riječi o američko-britanskoj solidarnosti do kraja. Tada je važio moto: "Stigli smo zajedno, zajedno ćemo i otići", što su riječi koje se nisu čule već dugo, dugo vremena, piše Independent.