Mala vrata i veliki pas
84

Financial Times: Kako je BiH dobila poticaj za članstvo u EU uz pomoć svojih prijatelja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Financial Times je u svojoj analizi naveo kako je Bosna i Hercegovina zahvaljujući prijateljima dobila neočekivanu podršku na putu ka Evropskoj uniji.

"Bosna i Hercegovina, podijeljena republika razorena brutalnim građanskim ratom 1990-ih, jučer je napredovala na putu ka članstvu u EU uz podršku kolega bivših članova obiteljske kompanije Habsburg: Austrije, Hrvatske i Slovenije", piše Andy Bounds.

On navodi da je jučerašnji paket proširenja imao nekoliko iznenađenja: Evropska komisija preporučila je da države članice otvore pregovore s Ukrajinom i Moldavijom čim ispune određene uvjete. Ali Bosna i Hercegovina je bila još jedan neočekivani pobjednik.

"Vrata su širom otvorena", rekla je predsjednica komisije Ursula von der Leyen.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je za FT da je Komisija priznala geostratešku nužnost proširenja nakon glasnog lobiranja Ljubljane, iako Bosna i Hercegovina također mora završiti svoju domaću zadaću.

"Evropa će biti još stabilnija, sigurnija i prosperitetnija kada proširenje EU bude završeno", kazala je Fajon.

Ali nije svih 27 članova uvjereno. Jedan je diplomat rekao o von der Leyeninoj primjedbi: "To su vrlo mala vrata, a ispred njih je vrlo velik pas."

“Ukrajina i Moldavija rade svoj posao. BiH nije napravila ništa, ali njihov slučaj guraju tri države članice”, rekao je diplomata.

Napomenuli su da dok bi prve dvije mogle uskoro započeti pregovore o pristupanju uz nekoliko neispunjenih uvjeta, Bosna i Hercegovina to može učiniti samo kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Glavni problem BiH je što dok Federacija BiH pokušava ispuniti ciljeve EU, njen drugi entitet, Republika Srpska, koketira s Rusijom i prijeti otcjepljenjem.

Olivér Várhelyi, mađarski komesar koji nadzire proces, rekao je vanjskopolitičkom odboru parlamenta da predsjednik RS-a Milorad Dodik koči BiH "secesionističkom retorikom", ali je bio konstruktivan ulaskom u državnu vladu.

Thomas Waitz, iz Zelenih, upozorio je Dodika: “Ne možete sjediti na dvije stolice u isto vrijeme. Ne možete izraziti svoju volju za pridruživanjem EU dok posjećujete ministra vanjskih poslova Rusije, gospodina Lavrova.”

Međutim, one države članice koje su se brinule da će ih želja Brisela da odvuče zemlje od Moskve dovesti do snižavanja standarda za pristupanje, bile su razuvjerene.

“Nakon invazije na Ukrajinu, proširenje je postalo geopolitički instrument. Ovo je bio ohrabrujući rebalans", rekao je diplomat.