Svijet
0

Financial Times: Gull - dobar predsjednički kandidat

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Dnevnik Financial Times u srijedu blagonaklono gleda na kandidaturu turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gulla za šefa države.

Pobjeda Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana na nedavnim izborima pokazala je, piše list, da su se u sukobu između vlade i vojske oko novog predsjednika Turci opredijelili za demokratiju.

Vojska i kemalistička sekularna elita, koja nije u stanju pobijediti na izborima, zaglibljene su u prošlosti, a ne neoislamistička AKP koja je Turskoj obezbijedila uspješnu, umjerenu i modernizatorsku vladu.

Otuda je, smatra Financial Times, demokratsko pravo vlade da za predsjednika kandidira koga god hoće, a Gull bi, po mišljenju lista, bio sasvim dobar predsjednik.

Primjedbe sekularista na njegov račun, dodaje Financial Times, klasno su i kulturno motivirane, a njihovi argumenti da bi Gull na mala vrata uveo teokratiju histerični su i lažni.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gull obećao je da će podržati sekularni ustav zemlje ukoliko uspije u pokušaju da postane predsjednik Turske te dodao kako "niko ne treba brinuti o njegovoj predanosti sekularnim principima", javio je BBC.

Visoki zvaničnici AKP-a potvrdili su da će Gull biti njen jedini kandidat na predsjedničkim izborima.

U Gullu, nekadašnjem članu jedne islamističke stranke, sekularni establišment vidi prijetnju republikanskom uređenju zemlje.

Sam Abdullah Gull tvrdi da je prekinuo veze s islamskom politikom, naglašavajući da je u protekle četiri godine, koje je proveo na dužnosti šefa diplomatije, radio na demokratskim reformama i približavanju Turske Evropskoj uniji.

Kada se Abdullah Gull u maju kandidirao za predsjednika Turske, vojska je zaprijetila da će "u slučaju potrebe ustati u odbranu sekularnog sistema".