Svijet
0

Financial Times: Evropske podjele pred samit u Samari

FENA
Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times izvještava u ponedjeljak o buri koja je zapuhala unutar Evropske unije zato što nove članice od Bruxellesa traže da se jasnije postavi prema Moskvi.

List navodi da je prošlosedmični pripremni sastanak, uoči rusko-evropskog samita ove sedmice, održan u mučnoj atmosferi jer je Litvanija blokirala plan za pregovore s Moskvom o nizu pitanja, od energije, preko trgovine do poštovanja ljudskih prava.

To je izazvalo žestoku reakciju Njemačke, trenutno predsedavajuće EU-om, nastavlja Financial Times, uz podsjećanje da je Poljska ranije također stavila veto na pregovore zbog spora oko izvoza svoga mesa u Rusiju.

Na samitu koji će se u petak održati u ruskom gradu Samari mogla bi izostati uobičajena zajednička deklaracija.

"Stvari zaista loše stoje, i to ne bi trebalo da skrivamo iza sporazuma. Bolje je da rezultata uopće ne bude", rekao je jedan evropski dužnosnik Financial Timesu.

List navodi da zemlje poput Litvanije, Poljske i Estonije insistiraju na tome da se napusti tradicionalna linija srdačnih odnosa bloka s Moskvom u korist konkretnih sporazuma, a ne pregovora radi pregovora.

Jedinstvo Evropske unije u odnosima prema Rusiji moglo bi ovih dana biti dodatno narušeno kada dužnost francuskog predsjednika i zvanično preuzme Nicolas Sarkozy, od koga se očekuje da prema Kremlju zauzme tvrđi stav od prethodnika Jacquesa Chiraca, piše Financial Times.