Svijet
0

Financial Times: "Da plačete ili da se smijete?"

FENA
Dnevnik Financial Times jedan od komentara u petak posvećuje govoru u kojem je predsjednik SAD-a George W. Bush objavio da će organizirati niz sastanaka s državnicima radi postizanja globalnog dogovora o smanjenju emisije plinova izazivača globalnog otopljavanja.

Bushova administracija do sada je dosljedno otežavala borbu protiv klimatskih promjena. Prvo se povukla iz Sporazuma iz Kyota, a potom tvrdila da ne postoje naučni dokazi da globalno otopljavanje izaziva ugljični dioksid koji nastaje sagorijevanjem nafte i drugih fosilnih goriva.

Usprkos tome, slušajući njegov govor, mogli ste steći utisak da Amerikanci već dugo vremena predvode borbu protiv globalnog otopljavanja. Ne znate da li da plačete ili da smijete, konstatira Financial Times.

List ipak ocjenjuje da je promjena u Washingtonu pozitivna, ali ukazuje da predsjednik Bush još uvijek nije shvatio ključnu stvar - da emisija ugljičnog dioksida može biti smanjena samo ako se napravi sistem koji će finansijski kazniti one koji proizvode štetne gasove.

Daily Telegraph ocjenjuje da je plan predsjednika Busha ustvari uperen protiv prijedloga koji je Njemačka pripremila za samit Grupe 8 industrijskih sila koji se održava sljedeće sedmice.

Domaćin tog samita kancelarka Angela Merkel želi da se G-8 obaveže kako neće dozvoliti da prosječna temperatura na Zemlji poraste za više od dva stepena do 2050. godine.

U praksi to bi značilo da bi u narednih četrdesetak godina čovječanstvo moralo prepoloviti proizvodnju ugljičnog dioksida.

Govor predsjednika Busha u suštini znači da takav sporazum na samitu sada neće biti moguć.

Njegova ideja je da se dogovore kvote za koliko bi svaka zemlja morala smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, ali da se ne utvrdi krajnji rok do kojeg bi te obaveze morale biti ispunjene, primjećuje Daily Telegraph.