{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Crne rupe na Balkanu

F
18.4.2008. u 11:40
0
0
Financial Times: Crne rupe na Balkanu
0
Financial Times: Crne rupe na Balkanu
Pod naslovom "Crne rupe na Balkanu" dnevnik Financial Times u petak se u redakcijskom komentaru osvrće na organizirani kriminal u Bugarskoj i Rumuniji.
Te dvije zemlje su do te mjere nedjelotvorne u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala da postaju prava sramota za Evropsku uniju, navodi ovaj list.

Napominjući da je još uvijek u toku trogodišnji "probni period" za dvije nove članice Unije, u kojem one treba da dokažu da su sposobne izaći nakraj s problemima u svojim pravnim sistemima, Financial Times ocjenjuje kako je jedini način da se na tome planu dođe do nekih konkretnih rezultata jačanje političkog pritiska Evropske unije na Sofiju i Bukurešt.

To bi trebalo učiniti putem strožijih kontrola načina na koji se troši novac iz evropskih fondova u Bugarskoj i Rumuniji ili pravim političkim sankcijama, smatra FT.

Ovo potonje je, međutim, teško izvodljivo - prije svega zbog straha u EU od jačanja ruskog uticaja na Balkanu i usporavanja reformi u novim zemljama članicama uslijed takvih mjera - ali možda se treba osvrnuti na metode primijenjene protiv Austrije 2000. godine, kada je u toj zemlji na izborima pobijedila krajnja desnica, a koje su bile veoma uspješne, ocjenjuje Financial Times.

Bilo kako bilo, smatra list, najveća odgovornost za uspjeh svakako ostaje na bugarskoj i rumunskoj vladi - i podsjeća da nikakvo miješanje sa strane, ni nakon pola stoljeća članstva u Italije EU, nije uspjelo pomoći Rimu da do kraja iskorijeni talijansku mafiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: