{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Crne rupe na Balkanu

F
18.4.2008. u 11:40
0
0
Financial Times: Crne rupe na Balkanu
0
Financial Times: Crne rupe na Balkanu
Pod naslovom "Crne rupe na Balkanu" dnevnik Financial Times u petak se u redakcijskom komentaru osvrće na organizirani kriminal u Bugarskoj i Rumuniji.
Te dvije zemlje su do te mjere nedjelotvorne u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala da postaju prava sramota za Evropsku uniju, navodi ovaj list.

Napominjući da je još uvijek u toku trogodišnji "probni period" za dvije nove članice Unije, u kojem one treba da dokažu da su sposobne izaći nakraj s problemima u svojim pravnim sistemima, Financial Times ocjenjuje kako je jedini način da se na tome planu dođe do nekih konkretnih rezultata jačanje političkog pritiska Evropske unije na Sofiju i Bukurešt.

To bi trebalo učiniti putem strožijih kontrola načina na koji se troši novac iz evropskih fondova u Bugarskoj i Rumuniji ili pravim političkim sankcijama, smatra FT.

Ovo potonje je, međutim, teško izvodljivo - prije svega zbog straha u EU od jačanja ruskog uticaja na Balkanu i usporavanja reformi u novim zemljama članicama uslijed takvih mjera - ali možda se treba osvrnuti na metode primijenjene protiv Austrije 2000. godine, kada je u toj zemlji na izborima pobijedila krajnja desnica, a koje su bile veoma uspješne, ocjenjuje Financial Times.

Bilo kako bilo, smatra list, najveća odgovornost za uspjeh svakako ostaje na bugarskoj i rumunskoj vladi - i podsjeća da nikakvo miješanje sa strane, ni nakon pola stoljeća članstva u Italije EU, nije uspjelo pomoći Rimu da do kraja iskorijeni talijansku mafiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: