Svijet
0

Financial Times: Blair će biti posebni izaslanik bliskoistočnog kvarteta

FENA
AP
AP
Britanski premijer Tony Blair treba da bude u utorak zvanično imenovan za specijalnog izaslanika "kvarteta" za Bliski istok, objavio je u ponedjeljak Financial Times u svom posljednjem izdanju pozivajući se na izvore bliske pregovorima.

Predstavnici članica bliskoistočnog kvarteta (EU-a, Rusije, UN-a i SAD-a) treba da se u u utorak sastanu u Jerusalemu kako bi naimenovali Blaira, koji će u srijedu otići s dužnosti što ju je 10 godina obavlajo u Downing Streetu.

SAD i UN su snažno podržavali ovu nominaciju, ali su druge strane bile protiv nje, piše Financial Times.

Gordon Brown, koji će u srijedu postati britanski premijer "vrlo je nezadovoljan" ovom nominacijom. On je želio da kada bude na vlasti, potakne pomirenje između Palestinaca i Izrealaca ekonomskim sredstvima i smatra da bi imenovanje Blaira bilo u suprotnosti s njegovim planovima, piše FT.

O nominaciji su razgovarali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Putin, i Moskva je odlučila da se ne protivi.

Javier Solana predstavnik Evroske unije za diplomatiju, također je bio protiv ove nominacije, plašeći se da ona ne bude smetnja njegovim naporima u regiji, objavio je Financial Times.