|

Financial Times: Ban Ki-Moon - Čovjek unutrašnje snage

Financial Times: Ban Ki-Moon - Čovjek unutrašnje snage
0
F
FENA
10.10.2006. u 13:05
0
komentara
0

dijeljenja
Financial Times: Ban Ki-Moon - Čovjek unutrašnje snage
Mandat novoimenovanog generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, Južnokorejca Ban Ki-moona, nakon odobrenja u Generalnoj skupštini, počet će i sigurno biti nastavljen u znaku rješavanja sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, piše londonski Financial Times od utorka.
Kao šef južnokorejske diplomatije, Ban Ki-moon vjerovatno spada u krug rijetkih kojima je ta tema dobro poznata - jedan od prvih koraka koje namjerava da preduzme je da otputuje u Pjongjang, nešto što Kofi Annan u proteklih deset godina nije imao priliku uraditi.

Ipak, nastavlja list, po ulasku u kancelariju generalnog sekretara neće ga čekati medeni mjesec budući da čitav niz skeptika smatra da nije dovoljno čvrst za povjereni posao.

U tom smislu tumači se američka podrška njegovoj kandidaturi, koja doprinosi utisku kako Washington želi ličnost na koju može lako da utiče.

Ban Ki-moon, piše Financial Times, priznaje da mu smetaju takve kritike.

"To je moj stil - poštujem druge prije nego što sam istupim. Spolja možda izgledam mekano, ali imam unutrašnju snagu, bez koje ovdje ne bih dospio", kaže 62-godišnji Južnokorejac, prvi generalni sekretar Svjetske organizacije iz Azije poslije Burmanca U Tanta koji je tu dužnost obavljao od 1961. do 1971. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.