{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a

F
8.2.2008. u 10:27
0
0
Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a
0
Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a
Foto: AFP
O aktuelnom sastanku ministara odbrane NATO-a u Vilniusu i nesuglasicama oko neravnomjernog angažiranja vojnika u Afganistanu piše u petak Financial Times ističući da se u osnovi spora među članicama Alijanse krije različito gledanje na samu misiju u toj zemlji.
Dok Amerika i Britanija svrhu te misije vide u gušenju talibanske pobune, za Njemačku i druge članice cilj je u obnovi i razvoju Afganistana.

Do aprilskog samita u Bukureštu čelnici NATO-a moraju odgovoriti na pitanje šta je zapravo strategija u Afganistanu, jer od te misije zavisi budućnost vojnog saveza, ocjenjuje Financial Times.

Baveći se istom temom, dnevnik The Times poziva na potpunu redefiniciju strukture NATO-a radi opstanka organizacije te navodi kako Alijansa treba odustati od političke uloge koju je preuzela nakon pada Berlinskog zida i vratiti se svojim vojnim prioritetima.

Podjela na dvije glavne strukture - onih članica koje bi davale snage za borbeno djelovanje i onih koje bi pružale samo logističku podršku - mogla bi staviti tačku na postojeću praksu djelovanja uz konsenzus, koji se potom ne mora poštovati, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: