{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a

F
8.2.2008. u 10:27
0
0
Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a
0
Financial Times: Afganistan i budućnost NATO-a
Foto: AFP
O aktuelnom sastanku ministara odbrane NATO-a u Vilniusu i nesuglasicama oko neravnomjernog angažiranja vojnika u Afganistanu piše u petak Financial Times ističući da se u osnovi spora među članicama Alijanse krije različito gledanje na samu misiju u toj zemlji.
Dok Amerika i Britanija svrhu te misije vide u gušenju talibanske pobune, za Njemačku i druge članice cilj je u obnovi i razvoju Afganistana.

Do aprilskog samita u Bukureštu čelnici NATO-a moraju odgovoriti na pitanje šta je zapravo strategija u Afganistanu, jer od te misije zavisi budućnost vojnog saveza, ocjenjuje Financial Times.

Baveći se istom temom, dnevnik The Times poziva na potpunu redefiniciju strukture NATO-a radi opstanka organizacije te navodi kako Alijansa treba odustati od političke uloge koju je preuzela nakon pada Berlinskog zida i vratiti se svojim vojnim prioritetima.

Podjela na dvije glavne strukture - onih članica koje bi davale snage za borbeno djelovanje i onih koje bi pružale samo logističku podršku - mogla bi staviti tačku na postojeću praksu djelovanja uz konsenzus, koji se potom ne mora poštovati, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: