Svijet
0

Financal Times: Kompromisni sporazum lidera EU je "traljav"

FENA
Financial Times
Financial Times
Sporazum koji su evropski lideri postigli na samitu u Bruxellesu "traljav" je, ali i to je bolje nego da je izostao bilo kakav dogovor, piše u ponedjeljak u redakcijskom komentaru Financial Times.

Dokument koji je zamijenio propalu ideju o ustavu prepun je deklaracija i protokola čiji je cilj da se zadovolje potrebe pojedinačnih članica Unije, a prije svega Velike Britanije.

Čak su i prkosni Poljaci, kojima je bilo više stalo da ograniče glasačku moć Njemačke nego da steknu prijatelje, uvjereni da prihvate teškom mukom izboreno kompromisno rješenje.

Sve to moglo bi biti dovoljno da se natezanje oko pravila rukovođenja Evropskom unijom sada ostavi postrani i da 27 članica prione na posao, zaključuje uvodničar Financial Timesa.

The Guardian kao najvažnije probleme koji trenutno stoje pred EU-om navodi klimatske promjene, pouzdanost snabdijevanja energijom i provođenje rješenja za Kosovo o kojem će odlučiti Ujedinjene nacije.

Sva ta pitanja, ističe list, zahtijevaju jedinstveni evropski stav. Evropska unija mora biti više od zbira suprotstavljenih interesa pojedinačnih zemalja. Razmirice oko fondova i težine glasova će se nastaviti zbog toga što su ta pitanja važna, no one ne smiju skrenuti pažnju s važnijih zadataka i zasejeniti konačnu svrhu postojanja Unije, napominje Guardian.

Uvodničar The Timesa primjećuje da je dogovor postignut u Bruxellesu početak, a ne kraj procesa. To o čemu su se političari dogovorili tek treba da bude pretočeno u formu dokumenta. Tek tada će biti jasno da li je riječ o tehničkom ugovoru, kako je to predstavljeno, ili pak o nečemu što je u suštini ustav po svemu osim po imenu.

Ako je ovo drugo u pitanju, građani širom Evrope morali bi imati mogućnost da se o tome izjasne na referendumu, smatra Times.