{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finalni čin u bliskoistočnoj farsi

F
23.8.2010. u 13:08
0
0
Finalni čin u bliskoistočnoj farsi
0
Finalni čin u bliskoistočnoj farsi
Foto: AP
"Finalni čin u bliskoistočnoj farsi", naslov je uredničkog komentara kojim se Financial Times u ponedjeljak osvrće na najavu nastavka bliskoistočnih mirovnih pregovora; stajalište lista može se naslutiti iz podnaslova: Bez američkog angažmana, slaba fajda.
Financial Times naime smatra da nema opravdanja za američko odricanje od vodeće uloge u ovom procesu. Amerika bi morala ponuditi plan konačnog rješenja i dodatno osnažiti definitivnost proklamiranog jednogodišnjeg roka za dostizanje tog rješenja kako bi svima jasno stavila do znanja da neće dopustiti da se pregovori otežu i razvlače.

Sjedinjene Države bi, po mišljenju Financial Timesa, morale i da od Izraela i Palestinaca zahtijevaju obećanje da će svojim građanima omogućiti da se o eventualnom konačnom rješenju izjasne na referendumu.

To je, priznaje list, kockanje, i to rizično, ali bi i kao takvo moglo pomoći da se zaobiđu kočničari na objema stranama. To je istovremeno i jedini način da se u cijelu priču uključi i radikalni Hamas, procjenjuje Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: