Svijet
0

Film "Lovac na zmajeve" zabranjen u Afganistanu

FENA
Afganistanska vlada zabranila je prikazivanje filma "Lovac na zmajeve" u kinima i njegovu prodaju u DVD prodavnicama iako vlasnici afganistanskih prodavnica sa štandovima u američkim vojnim bazama još prodaju film u njima.

Afganistanska vlada zabranila je film prije više od mjesec dana zbog scene silovanja dječaka i etničkih tenzija koje film stavlja u prvi plan, saopćio je Din Mohammad Rashed Mubarez, zamjenik ministra informiranja i kulture. Prodavnice koje prodaju film bit će zatvorene, kazao je on.

"On prikazuje etničke grupe u Afganistanu u lošem svjetlu. Poštujemo slobodu govora, podržavamo je, ali nažalost imamo problema u afganistanskom društvu, a ovaj film se prikazuje u kinima i ponižavajući je za naše etničke grupe", izjavio je Mubarez.

"Lovac na zmajeve" adaptacija je književnog hita iz 2003. godine afganistansko-američkog pisca Khaleda Hosseinija. U priči, glavni junak svjedok je silovanja svog hazarskog prijatelja od Paštuna. Dvije grupe ogorčeno su se borile među sobom tokom afganistanskog građanskog rata u 1990-im.

Etničko nasilje odnedavno nije problem, ali brojni Afganistanci plaše se svakog i najmanjeg povoda koji bi mogao dovesti do izbijanja novih sukoba.

Paramount Vantage, koji je objavio film, izveo je četvoricu dječijih glumaca iz Afganistana prošlog mjeseca u strahu da bi mogli biti metom nasilja. Iako nije predviđeno emitovanje u Afganistanu, zvaničnici se brinu da bi piratski DVD-ji mogli doći do Kabula i da bi neki stanovnici mogli reagirati nasilno.

Prodaja piratskih DVD-a doživljava bum u Afganistanu, a visokokvalitetni diskovi novih ostvarenja često su dostupni iste sedmice kada se filmovi emituju i u američkim kinima.

Izgleda da "Lovac na zmajeve" nije u prodaji u većem dijelu Afganistana, ali jedan prodavac koji je tražio da ostane anoniman zbog vladine kazne, izjavio je za Associated Press da prodaje film u kampu Eggers, američkoj vojnoj bazi u Kabulu koja je domaćin pijace svakog petka.

On je izjavio da su vlasti obilazile njegovu prodavnicu i zaprijetile mu zatvorom ako bude prodavao film. On je, ipak, kazao da prodaje film unutar zatvorenih zidina vojne baze.

"Prodajem ga unutar logora. Ne prodajem ga vani. Prepolašeni smo", kazao je prodavač. Američki vojnik u drugoj američkoj bazi u Kabulu, kampu Phoenix, izjavio je za AP prošle sedmice da je kupio film u njoj.

Potpukovnik David Johnson, američki vojni portparol u kampu Eggers, izjayvio je: "Nismo upoznati s zim da je ovaj film zabranjen u Afganistanu i mi ćemo to razmotriti".