Svijet
0

Fillon: Societe Generale mora ostati velika banka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski premijer Francois Fillon rekao je u utorak na Nacionalnoj skupštini da francuska vlada "namjerava učiniti sve da Societe Generale ostane velika francuska banka".

"La Société Générale je velika francuska banka i vlada namjerava učiniti sve da Societe General ostane i dalje velika francuska banka, akter globalizacije", odgovorio je on na pitanje jednog poslanika UMP-a, većinske stranke na vlasti.

Dionice Societe Generale su neznatno porasle u utorak popodne na pariškoj berzi zbog glasina o prodaji banke, dok se tržišta izgleda klade i na mogućnost razbijanja ove grupacije.

"Ono što treba odmah uraditi jeste uspostaviti povjerenje", objasnio je šef francuske vlade, rekavši da prije svega misli na "130.000 zaposlenih i 22 miliona klijenata, od kojih blizu deset miliona u Francuskoj".

On je posebno zatražio da "banka da poveća svoj kapital" te da se rasvijetle svi slučajevi nefunkcioniranja", koji su doveli do aktuelne krize.

Fillon je precizirao da će "odmah objaviti izvještaj" zatražen od ministrice ekonomije Christine Lagarde koji će on dobiti u ponedjeljak, 4. februara.

Vlada "neće dozvoliti da Societe General bude predmet neprijateljskih napada" nakon krize koja je oslabila banku, rekao je Fillon u utorak ujutro, govoreći o "svim rizicima destabiliziranja" ove ustanove.