Svijet
0

Filipinski sud osudio zatvorenike na doživotni zatvor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filipinski sud je danas osudio dvojicu kapetana na doživotni zatvor zbog pokušaja svrgavanja s vlasti filipinske predsjednice Glorije Macapagal Arroyo 2003. godine.

Oblasni sudija Makati Oskar Pimentel je također osudio sedam oficira na šest do 12 godina zatvora zbog učešća u zauzimanju stambene zgrade tokom pobune, jednog od mnogih pokušaja državnih udara u zemljama jugoistočne Azije.

Vlada Filipina je, kao i obično, bila blaga prema vojnicima iz bojazni da bi oštriji pristup mogao izazvati nove nevolje, prenio je Reuters, uz napomenu da je, međutim, neuspjeh državnog udara prošlog novembra ohrabrio lokalne vlasti da budu oštrije prema vojnicima.

Prošlog novembra je grupa vojnika, među kojima i jedan poručnik mornarice, osuđen za zavjeru 2003. godine, pobjegla iz suda i ostala u jednom luksuznom hotelu u Manili, zahtijevajući svrgavanje vlade.

Poslije sedam sati, elitna jedinica policijskih specijalaca je uspela da ih razoruža i liši slobode.

Državni tužilac Juan Pedro Nevera je izjavio da je iznenađen presudom s obzirom na to da je njegov panel predložio kraću kaznu za vojnike koji priznaju krivicu, i dodao da su vojnici mirno prihvatili presudu.

"Nadamo se da su naučili lekciju", kazao je novinarima britanske agencije Antoni Golez, portparol Glorije Macapagal Arroyo, dodajući da oni koji su počinili zločine protiv vlade i filipinskog naroda moraju da plate za svoje anarhističko ponašanje.

Državni udari su česti na Filipinima, gdje su vojnici najčešće samo oruđa u rukama onih koji pokušavaju da svrgnu vlast.